Българските граждани вече са освободени от изискването за виза за Колумбия

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел и президентът на Колумбия призоваха за засилване на политическия диалог между ЕС и Колумбия

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел и президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос Калдерон се срещнаха в Европейския парламент, за да обсъдят възможностите за засилване на сътрудничеството между ЕС и Колумбия, икономическите предизвикателства и предизвикателствата в областта на сигурността. Колумбийският президент благодари на българския евродепутат за работата й като докладчик относно Споразумението за премахване на визите за гражданите на Колумбия, пресичащи външните граници на ЕС. В резултат на работата по това споразумение, наскоро Колумбия измени визовия си режим за гражданите на България и в момента те са освободени от изискването за виза.

По време на разговора Мария Габриел и президентът на Колумбия наблегнаха на необходимостта от засилване на партньорството между ЕС и Колумбия, което би допринесло за насърчаване на икономическите и политическите отношения. От 2004 г. тройно се е увеличил търговският обмен между ЕС и Колумбия и в момента действа търговско споразумение между двете страни. Паралелно с икономическите връзки, ЕС трябва да засили политическия диалог с Колумбия и едно от предизвикателствата е подписването на по-амбициозно политическо споразумение, подчерта Мария Габриел.  

„Уверих президента Хуан Мануел Сантос Калдерон в подкрепата си и моя продължаващ ангажимент за всеобхватен политически диалог между ЕС и Колумбия. При воденето на преговорите с гръцкото председателство на ЕС относно визите, постигнахме споразумение за добавянето на Перу и Колумбия при специфични условия към положителния списък в регламента за определяне на третите страни, чийто граждани са освободени от изискването за виза. ЕК е готова с оценката на напредъка на Колумбия в изпълнението на тези условия. Дискусията ни върху тази оценка ще позволи процеса на премахване на визите да продължи. Във фокуса на нашето внимание остават икономическите предизвикателства, предизвикателствата на сигурността и правата на човека”, коментира след срещата Мария Габриел от ГЕРБ.