ГЕРБ и реформаторите ще управляват заедно с министър-председател Бойко Борисов (обзор)

Кабинет “Борисов” с вицепремиери Кунева, Бъчварова и Томислав Дончев

ГЕРБ и реформаторите ще управляват заедно с министър-председател Бойко Борисов. Блокът получава 1/3 от министерствата - 6 от общо 18, както и една от трите вицепремиерски позиции.

Това съобщиха днес след финалните косултации Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и съпредседателя на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев. В консултациите се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Уточнихме състава и структурата на кабинет “Борисов”, съобщи Бъчварова на брифинг, без да назове нито едно друго име от него.

“РБ никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи кандидата си за министър-председател. Това заявихме и при президента на консултациите днес”, заяви Кънев. И подчерта, че най-стабилният вариант за мнозинство в 43-ото НС е лидерът на ГЕРБ да е премиер.След като получи мандата за съставяне на кабинет утре, започват консултации за подкрепа на програмната декларация на ГЕРБ и РБ от Патриотичния фронт и от АБВ. Те ще са под формата на две срещи на коалиционните партньори с всяка от формациите поотделно.

ПФ няма да участва в кабинета с политически лица, но АБВ ще има министерство, потвърди Бъчварова. Според информация на “24 часа” Ивайло Калфин поема социалното министерство.

3-ма ще са вицетата на Борисов, съобщи още изданието. Без да има ресор, дясната ръка на лидера на ГЕРБ - Румяна Бъчварова, ще отговаря за социалните въпроси и коалиционните отношения.

Меглена Кунева ще е вицепремиер с изключително разширени отговорности - външни работи, правосъдие, МВР и присъединяване към Шенген, и председателството на ЕС от България през 2018 г. Самата Кунева не държала да влиза в кабинета, но на преговорите я убедили с аргумента, че ще му придаде високо политическо представителство, твърдят участници.Томислав Дончев запазва министерството на еврофондовете, а като вице ще отговаря и за икономическите ресори.

Вътрешен министър ще е Веселин Вучков, който в предишния кабинет “Борисов” бе зам. на Цветан Цветанов във ведомството. Финансите поема Владислав Горанов, също зам. в предишното правителство на Борисов, а сега - директор на Общинска банка.

Икономиката отива при лидера на СДС Божидар Лукарски. Здравеопазването получава зам.-шефът на ДСБ д-р Петър Москов, образованието - “бащата” на Гражданския съвет на РБ проф. Тодор Танев, който завежда катедрите “Политология” и “Публична администрация” в СУ “Св. Кл. Охридски”. Наред с последните 3 ресора реформаторите, които имат общо 6 министерства, получават отбраната - министър става лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Външен министър ще е сегашният Даниел Митов. Поста си от служебния кабинет запазва и правосъдният Христо Иванов. Последните двама са също квота на РБ в кабинета.

Енергетиката е поверена на Делян Добрев, регионалното развитие и благоустройството - на Лиляна Павлова, транспортът - на Ивайло Московски, културата - на Вежди Рашидов. Земеделието поема депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Министри ще са и колегите от парламентарната група на ГЕРБ Ивелина Василева - на екологията, и Красен Кралев - на спорта. Новото министерство на туризма се поверява на Иво Маринов, зам.-министър на икономиката с този ресор в миналия кабинет на ГЕРБ.

Найден Зеленогорски ще наследи Меглена Кунева като съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок, съобщава още “24 часа”. Бившият кмет на Плевен, който е зам.-председател на “Движение България на гражданите” (ДБГ), е предпочел да остане в Народното събрание и не е бил кандидат за изпълнителната власт. Така той ще е съпредседател на парламентарната група на РБ заедно с лидера на ДСБ Радан Кънев, който също отказа участие в правтелството.

Още промени ще има в групата, след като част от членовете се закълнат другата седмица като министри. Никола Хаджийски влиза в парламента на мястото на Николай Ненчев. Настимир Ананиев от ДБГ, който патентова името “Реформаторски блок”, ще заеме мястото на бъдещия икономически министър и лидер на СДС Божидар Лукарски. Депутати от София стават и Антони Тренчев (ДБГ) и Борис Станимиров (ДСБ).