С 40 лв. месечно скачат разходите ни през отоплителния период

Портфейл

04-11-2014, 19:25

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Такса „сградна инсталация” не се опрощава на неползващ отопление абонат

Разходите за отопление са непосилни за голяма част от българите

Увеличаването на цената на тока ще доведе до значително поскъпване на живота,  прогнозират от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, цитирани от БГНЕС. С около 40 лева месечно ще скочат разходите за основните нужди на 4-членно домакинство до края на зимата.

Заради октомврийското увеличение на цената на тока, се чака и ново поскъпване на основните стоки и услуги. Така през зимните месеци за издръжката на семейство с две деца вече ще са необходими около 2280 лв. месечно или по 570 лв. на човек.

Оказва се, че с подобен доход могат да се похвалят много малка част от нашенците. Пагубно ще се отрази на малките производители комбинацията от свиване на потреблението заедно с повишена цена на тока.Макар хлябът все още да няма увеличение на цената, разходите за отопление са непосилни за голяма част от българите. Според експертите от КНСБ държавата не прави необходимото за подпомагане на хората в тази насока.

За изминалия зимен сезон помощи за отопление са получили над 251 000 души. По сметките на синдиката обаче това са едва 16% от живеещите под линията на бедност у нас.