Мария Габриел: Тунис въплъщава демократичните надежди на региона

Политика

04-11-2014, 18:26

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Тунис въплъщава демократичните надежди на региона, отбеляза евродепутатът

Членовете на Комисията по външни работи на Европейския парламент проведоха дебат относно резултатите от общите избори в Тунис, проведени на 26 октомври. Въпросът беше обсъден съвместно с Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб, член на която е Мария Габриел. Делегацията на Европейския парламент на изборите в Тунис беше ръководена от евродепутата Майкъл Галер, който представи предварителните заключения, формулирани вследствие наблюдението на изборния процес.

Като зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Евро-средиземноморските отношения, Мария Габриел посочи, че три години след изборите през 2011 г. хората, които протестираха на улицата, бяха призовани пред урните.

"Тези избори бяха проведени по мирен начин, с прозрачност и при спазване на конституционните и законовите разпоредби, приложени след Жасминовата революция. По този начин Тунис въплъщава демократичните надежди на региона”, наблегна евродепутатът.

Тя обърна внимание на няколко основни елемента, характеризиращи процеса на тунизийските избори. На първо място отбеляза широката информационна кампания, проведена от тунизийската избирателна комисия, която допринесе за увеличаване броя на регистриралите се в избирателните списъци с почти един милион в сравнение с 2011 г. На следващ ред е важно да се гарантира, че тази солидна основа ще доведе до още по-голямо участие в изборния процес, особено на младите хора и жените.

Мария Габриел поздрави администрацията на Тунис и избирателната комисия, демонстрирали способността си да въведат сложните избирателни процедури и механизми в много кратък период. „Това също е положителен знак, че Тунис е демократична държава, която ще бъде в състояние да прилага реформите, особено икономическите, които са следващото предизвикателство за страната. Младежката безработица и различията в развитието между тунизийските региони трябва да остане приоритет”, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП. 

В заключение Мария Габриел посочи, че изборният процес е обнадеждаващ за тунизийската демокрация. Въпреки това политическата система все още трябва да докаже своята способност не само за стабилизиране на страната, но и за бъдещото й развитие, без да изпада в ситуация на блокиращ двупартиен модел, който няма да позволи осъществяването на реформите.