Клиенти на КТБ настояват за незабавни преговори с потенциалните инвеститори

Длъжен сте да направите всичко възможно за спасяването на КТБ, обръщат се те към управителя на БНБ

От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден на 19 август 2014 г. в София от клиенти на КТБ, настояват за незабавни преговори с потенциалните инвеститори, заявили интерес към КТБ.
Писмото е изпратено до управителя на БНБ Иван Искров с копия до служебния министър – председател Георги Близнашки, министъра на финансите Румен Порожанов, омбудсмана Константин Пенчев. Публикуваме пълния текст на писмото, без редакция.

Уважаеми господин Искров,
Настояваме да започнете незабавни преговори с потенциалните инвеститори, които заявяват готовност с писмо с вх. № БНБ - 126896/03.11.14 да рекапитализират КТБ в размера, определен от БНБ. Писмото е внесено и в Министерския съвет, и в Народното събрание и в него група инвеститори твърдят, че имат готовност да внесат 5.2 милиарда лева за акционерен капитал и ликвидност в банката.
Припомняме Ви, че в съобщение на БНБ от 16 септември 2014г. твърдите, че  "в периода 28.10.2014г. до 20.11.2014г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД". Този срок не е изтекъл. След като в продължение на пет месеца  Вие бездействате по казуса КТБ и обричате живота и съдбата повече от половин милион българи, след като не само че не поканихте потенциални инвестори, а и направихте всичко възможно да компрометирате и отблъснете консорциума на Оманския държавен фонд, "Джем корп" и ЕПИК, сега Ви е даден шанс наистина да оздравите и отворите КТБ, а не да я фалирате.
Призоваваме Ви незабавно да изпълните законовите изисквания и да спазите поставените от Вас самия срокове. Вие сте длъжен да направите всичко възможно за спасяването на КТБ, за да бъде гарантирана икономическата стабилност и сигурността на държавата, както и правата на стотици хиляди български граждани, които пряко или косвено ще бъдат засегнати от евентуален фалит на банката!

04 ноември 2014г.
София                                 От учредителите на Комитета