САЩ гласува на междинните избори за Конгреса

Според анализатори републиканците ще запишат убедителна победа

Американците гласуват днес на междинните избори за Конгреса, които поставят началото на дългата надпревара за президентския вот през 2015 г., съобщава Би Би Си. Според прогнозите републиканците ще спечелят мнозинството в Сената, което ще им гарантира контрол и в двете камери на парламента. От своя страна демократите се надяват да запазят мнозинство в горната камара на Конгреса. Анализаторите прогнозират лош резултат за демократите най-вече заради спадналия рейтинг на президента Барак Обама. В момента държавния глава има подкрепата на малко под 40% от американците. Повече от половината американци са на мнение, че президентът не се справя добре със задълженията си.

„Това е референдум за президента“, коментира пред NBC републиканецът Ранд Пол.

„Хващайте всеки ваш познат под ръка, заведето го да гласува, не оставяйте в домовете си, не позволявайте някой друг да гласува за вашето бъдеще, призова Обама гласоподавателите“, призова Обама.
На вота ще се гласува за общо 471 места в Конгреса - 36 в Сената и всички 435 места в Камарата на представителите. Освен това ще се избират губернатори в 36 от 50 американски щати.
Към момента републиканците имат 45 места в Сената, демократите 53 места и 2 места се държат от независими. За последен път републиканците контролираха двете камари през 2006 година.

Избирателната активност на междинни избори за Конгрес е традиционно по-ниска, отколкото в годините, когато има и президентски избори. По-ниската избирателна активност е от полза за републиканците, чиито поддръжници обикновено гласуват по-активно на междинни избори, отколкото тези на демократите, отбелязва Би Би Си.

"При равни други показатели републиканците ще имат предимство в избирателната активност", отбелязва главният редактор на института "Галъп" Франк Нюпорт.

Окончателните резултати могат да бъдат оповестени декември или януари, ако в някои щати се провежда балотаж.