Спорът за такса "сградна инсталация" отива в Европейската комисия

Мисия Пловдив

04-11-2014, 14:35

Снимка:

vesti.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

EVN не се съобразява със законовите права на потребителите, смятат от Сдружението за правна помощ

Сдружението  за правна помощ на  потребителите  сезира ЕК заради нежеланието на  „ЕВН – Топлофикация”  да се съобразява с правото на абонатите си  да не плащат такса „сградна инсталация”,  когато са се отказали от парно. 

Председателят на организацията  Димитър Деков уточни, че  очакват в кратък срок решението на еврокомисията  като арбитър, който окончателно да постанови  чие законодателство е с приоритетно върховенство -  Общосъюзното, или  националното.  Повод за  новия дебат е  юридическият спор, възникнал след  като Сдружението преди седмица оповести, че  абонатите, които не ползват парно,  имат законното право да не плащат общите сметки, което  става  единствено с подаването на заявление за това в съответната Топлофикация.  


В разгорялата се дискусия  авторитетни юристи заеха  коренно противоположни  позиции,  спорейки дали европейската директива за това, че никой не е длъжен да плаща нежелана услуга е има по-голяма  тежест от конкретните български закони,  два от които – за  енергетиката и за защита на потребителите – си противоречат по този въпрос.  

Затова очакваме окончателен отговор по този „арбитраж” от  ЕК,  който гарантирано ще пристигне  много по-бързо, отколкото  постигането на съгласие у нас, обясни председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите Димитър Деков.  Той призна, че  идеята им  крие  известен риск от  избухването на „съседски войни”,  тъй като не е изключено  топлофикациите да начислят  цялата сума върху останалите на парно абонати.  Независимо от всичко,  българските граждани трябва да се борят да правата си, настоя юристът. 

Междувременно адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека в Пловдив заяви пред Радио Пловдив, че международните източници на право имат приоритет пред националните. Това е принципът, отнасящ се и до директивите на Европейския съюз.

Не може да има директива, която да бъде игнорирана от вътрешен закон - категоричен е адвокат Екимджиев. Повод за коментара му е твърдението на EVN, че такса „сградна инсталация” продължава се дължи от клиентите, когато те имат имоти в сгради етажна собственост. 

Припомням, от средата на тази година в държавите-членки на Евросъюза се прилага Директива за правата на потребителите, която в България е транспонирана в Закона за защита на потребителите. От EVN твърдят, че във вътрешното ни законодателство Законът за енергетиката, който е специален, има предимство пред останалите, включително и Закона за защита на потребителите.

Юридически нон сенс – така адвокат Михаил Екимджиев нарече игнорирането на европейска директива от вътрешното законодателство. По думите му, очевидно от EVN няма какво да кажат и се стремят да демотивират гражданите. При евентуално дело българските съдилища и всички институции са длъжни да прилагат директивите – категоричен е адвокат Екимджиев.