Незряща върна частично зрението си, след като си удари главата

Общество

04-11-2014, 14:34

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чудо! Болен от лимфом на Ходжкин стана културист (галерия)

Лиза Рийд загубва зрението си едва 11-годишна

Новозеландката Лиза Рийд губи зрението си едва 11-годишна, след заболява от мозъчен тумор, който притиска очния й нерв, разказва  сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

13 години по-късно, на 15 ноември 2000 година тя коленичила, за да целуне своето куче водач. Когато понечила да се изправи, ударила силно главата си в маса.След това си легнала, без да обръща внимание на удара. На следващата сутрин се събудила и си дала сметка, че зрението й частично се е възстановило.

"Никой не знае какво точно се е случило", заяви тя пред австралийски медии.

"Притиснатият от тумора оптичен нерв не е дегенерирал, преместването на тумора в резултат на удара вероятно е премахнало натиска и притокът от информация се е възстановил. Това означава, че визуалният кортекс - мозъчна зона, която обработва визуалната информация, на Лиза Рийд не е еволюирал въпреки липсата на визуална информация. Трябва обаче да се отнасяме предпазливо към тези данни, тъй като не разпологаме с никаква информация за остатъчното й зрение преди и след удара", коментира експертът ПСерж ико от Института по зрението в Париж.Според Ей Би Си нюз Лиза сега вижда до известна степен единствено с лявото си око.