Радан Кънев: Ще подкрепим премиер на ГЕРБ

РБ представя предложенията си за министир пред ГЕРБ днес

ГЕРБ ще предложат премиер при условията, при които разговаряме – коалиционно споразумение, програмна декларация. Ще подкрепим премиера, който ГЕРБ предложи. Това заяви пред журналисти съпредседателят на ПГ на Реформаторският блок Радан Кънев след проведените консултации при президента.

По отношение на предложенията на Реформаторският блок за министри в новия кабинет, Кънев уточни, че ще ги представят днес пред преговорния екип на ГЕРБ.
Кънев не отговори конкретно дали ще има коалиционно споразумение между двете партии.

Представихме програмната декларация на РБ, която възнамеряваме да подпишем с ГЕРБ. Задълбочено обсъдихме съдебната реформа с екипа на президента", каза Кънев.
"Видяха, че мерките ни са записани много подробно. Утре има консултации между ГЕРБ и държавния глава, на които ще се обсъждат тези въпроси", допълни той.
"ГЕРБ ще предложат премиер. При условията, при които разговаряме при подробно коалиционно споразумение и парламентарно мнозинство, ние ще подкрепим премиер, който ГЕРБ предложи", подчерта Кънев.
"Програмата декларация, която подготвяме с ГЕРБ е най-подробният подобен документ в новата българска история. Ще има ново ниво на коалиционна култура", даде заявка Кънев.
"Днес ще представим предложенията ни за министри първо на хората, с които преговаряме. След час ще се знае колко ще са министрите, уточни Кънев. Много е вероятно съвсем скоро да има правителство. Утре би трябвало да бъде връчен мандатът, президентът потвърди, така че от утре ще има само една седмица. При сегашните изборни резултати е много важно да се състави правителство с мандат на ГЕРБ, а не да се върти рулетка", каза още Кънев и допълни:
"Ако днес има готовност за гарантирано мнозинство в парламента и съгласие за персоналния състав, е вероятно днес да се знае много. Но утре при връчването на мандата ще се знае всичко".