Ученици окупираха училищата в Гърция

Искат промени в образованието

Училищата в Гърция са окупирани от ученици, които искат промени в образователната система. Само за ден над 500 средни училища са затворени. Акцията се превърна в „епидемия” от затворени училища. Децата искат незабавна промяна на основни практики в образователната система.

С окупация учениците в Гърция отговарят на проблемите в образователната система. Липсват преподаватели по основни предмети, обединяват класове, непрекъснато се променя системата за кандидат-студентски изпити, предаде БНР.
Родителите на завършващите тази година ученици са в пълно отчаяние. Не се знае все още на какви изпити ще се явяват желаещите да учат във висши учебни заведения.
Учениците се организираха на протести в социалната мрежа с призив да се прекрати практиката всеки министър да променя учебната програма. ”Няма да допуснем да ни превърнат в опитни зайци на безумни идеи”, коментират ученици, които стоят в окупираните училища и не допускат да се провеждат учебни занятия.

Окупирани училища има в цялата страна. Министърът на образованието заплаши, че пропуснатите часове ще се проведат по време на ваканциите.
Студентите също се готвят за протести, дори и с риск да се анулира семестърът.