Калфин: Ще участваме в кабинет, ако в програмата му има принципи на АБВ

Важно е кабинетът да стъпи на здрава основа и да е подкрепен от мнозинството

АБВ може да участва в следващото правителство, ако то не е дясно-център и ако в програмата на ГЕРБ и Реформаторския блок присъстват основните ангажименти и принципи на АБВ. Това заяви председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин пред "Фокус".
Според него АБВ може да подкрепи кабинет, който се стреми към широка подкрепа, по-голямо ангажиране със сключване на споразумения за партньорство и по-тясно ангажиране с изпълнителната власт, евентуално с представители на АБВ.

„Това, което до този момент беше твърдено в разговорите е, че доколкото се търси максимално широка подкрепа, такъв ще е и характерът на следващото правителство и на неговата програма. Ако тя се затвори в дясното пространство, ние няма как да участваме. Ако се търси, обаче, по-широко участие, свързано с важни реформи, които са необходими в държавата – в съдебната, в избирателната система, в здравеопазването, образованието, и то по начин, по който ги разбираме, то ние бихме могли да се включим и това означава, че правителството няма да бъде единствено дясно”, обясни Калфин. Той каза още, че е важно този кабинет да стъпи на здрава основа и да е подкрепен от мнозинството.
Според Калфин, някои изказвания на представителите на Патриотичния фронт са смущаващи и са в разрез с европейските и демократични ценности.