Вестниците във вторник, 4 ноември

Най-доброто от печата

04-11-2014, 07:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жива факла пред Президентството


"Стандарт"
Фотографка се превърна в жива факла до фонтана пред Президентството. 38-годишната Лидия Петрова, майка на 11-годишно момче, избухна в пламъци само за миг. Зловещото събитие стана малко преди 14 часа вчера пред погледа на десетки минувачи и множество нейни колеги фотографи, които очакваха резултатите от политическите консултации при държавния глава. Познати на Лидия коментираха пред "Стандарт", че тя не е била политически обвързана и решението й да се самозапали е по-скоро плод на отчаяние. Според тях мястото е случайно, а мотивите й са свързани изцяло с личния живот. От няколко месеца жената изпаднала в недоимък и се притеснявала за бъдещето на сина си, тъй като не й достигали средствата. Момчето учело в Еврейското училище в София. От фотограф Лидия се принудила да работи като чистачка във вход. Наскоро се разделила с мъжа си, който е IT специалист в Американското посолство. Родом е от Нови Искър, но живеела заедно със сина си на квартира в столичния квартал "Надежда". Фотографската й кариера започнала като стажантка във в. "Труд".


320 бона месечно на ГКПП Лесово за „кафе"
"Монитор"
7 служители от ГКПП Лесово са получили обвинения за това, че са заработвали допълнително от рекети и изнудване на шофьори. Това стана ясно вчера. Четирите смени митничари на пункта са прибирали около 320 000 лева месечно от рекет на шофьори. Парите са събирани под предлог, че са за „почерпка" или „кафе". Разследването на прокуратурата и ДАНС е установило, че от топлите напитки инспекторите от всяка смяна си докарвали по 80 бона месечно средно на човек. Рекетът се събирал от инспекторите, които се намират в кабинките на вход и изход, след което отивали при  началниците на смени, а те от своя страна се отчитали на началника на пункта Димитър Колев, обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Именно шефът на пункта Колев е обвинен като ръководител на престъпна група, създадена за събиране на подкупи. Освен него с обвинение са още шестима, повече от които шефове и заместници на смени.


Списък с министри изнервил преговорите ГЕРБ - реформатори
"24 Часа"
Проектокабинет начело с Радан Кънев е бил пратен неофициално по двама парламентьори в централата на ГЕРБ.
Това била реакцията на реформаторите, след като ден по-рано Томислав Дончев лансира именно него за премиер.
Според източници на "24 часа" в кабинета "Кънев" влизали като министри и заместници Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Атанас Атанасов, Петър Москов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Румен Христов, Евдокия Манева, Вили Лилков, Юлиана Николова, певецът Стоян Михалев и синът на кмета на Хасково Георги Иванов - Станислав.


Пенсиите може да се увеличат с 2,4% от догодина
"Дума"
Има вариант за увеличение на пенсиите догодина при прилагане на швейцарското правило с 2,4%, заяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на заключителна пресконференция в МС. Той поясни, че, за да има такъв ръст на пенсиите, необходима е известна законодателна промяна, иначе ръстът ще е под 2%. Идеята е да се махне дефлацията от схемата за определяне на ръста на пенсиите, разбиране за това от страна на МФ има, стана ясно от думите на Христосков. "Изготвени са и вариантите за оптимизация на осигурителната система. Истинската реформа обаче ще започне от следващото редовно правителство", каза служебният министър и поясни, че за 2014 г. най-важната задача е да бъде актуализиран бюджетът за т.г.
Извънреден разход за МТСП е компенсацията заради поскъпването на тока. До 31 октомври се приемаха молбите за компенсации за поскъпналата енергия. Близо 300 хил. заявления са постъпили, платено е на близо 200 хил. души, каза Христосков.


Бихме Германия по цени на храните
"Новинар"
Кашкавалът у нас струва с 2 лв. повече, ябълките ни - колкото в Берлин
България победи Германия по скъпотия. Хранителните продукти в родните магазини и пазари повишават цените си главоломно, докато в берлинските бакалии същите стоки поевтиняват рекордно.
В някои от случаите храните у нас излизат дори по-солено, отколкото ако ги купим от кулинарен магазин в Германия. В някои германски вериги 400 грама кашкавал Гауда се предлага за 1,90 евро, което е около 3,80 лв., докато в България същата опаковка струва 5,50 лв.
Цената на ябълките в Германия падна драстично и се равнява на 1 лев, каквато е и по пазарите у нас. Немското издание „Билд” публикува в последния си брой списък на 87 хранителни и промишлени стоки, които са поевтинели рекордно на вътрешния пазар в сравнение с януари 2014 г.


„Лудогорец“ търси първа българска победа в Швейцария
"Преса"
При успех в Базел излизаме от групата, убеден е Дерменджиев
Тази вечер „Лудогорец“ ще се опита да стане първият български клубен отбор, който печели на швейцарска земя. Тимът от Разград гостува на „Базел“ в 21,45 ч. (пряко по bTV Action) в мач от четвъртия кръг на груповата фаза в Шампионската лига.
Очаква се тази вечер на 37-хилядния стадион „Санкт Якоб Парк“ да има над 30 000 зрители. Най-скъпите билети за двубоя с „Лудогорец“ струват 60 евро, а най-евтините - 16 евро. Българските фенове, които ще гледат на живо срещата, ще влизат срещу 20 евро на човек.
Въпреки успеха на родния шампион преди две седмици водещите букмейкърски къщи отредиха ролята на фаворит на „Базел“. Коефициентът за успех на домакините от Швейцария е 1,8, докато шансовете на „зелено-белите“ се оценяват с 4. Равенството е 3,75 към 1.
Главен съдия на мача е Стефан Ланоа от Франция.
След гостуването в алпийската страна на „Лудогорец“ му предстои среща с „Ливърпул“ в София на 26 ноември и визита на „Реал“ Мадрид на 9 декември.