Илиян Василев: България е изправена пред външни и вътрешни заплахи

По думите му, отлагането на реформи в армията също крие рискове за страната

Заплахите, пред които е изправена България в променената стратегическа ситуация, са външни и вътрешни. Това каза пред Радио „Фокус” Илиян Василев, посланик на България в Русия от 2000 г. до 2006 г. По думите му външните заплахи са по-разпознаваеми за сметка на вътрешните, пред които е изправена страната ни.

„Външните заплахи за България са ситуацията в Украйна, в Близкия Изток, както и трансформациите в ЕС от кризисно състояние към по-устойчиви форми на развитие. Вътрешните заплахи са породени от нестабилност и дестабилизация в икономически и социален план и намалените способности на държавата да разпознае заплахите на ранен етап и да им отреагира по ефективен начин”, коментира Илиян Василев. 

По думите му постоянното отлагане на реформите в сферата на отбраната и модернизацията на армията крие рискове за страната ни. 

„В този капаците за реакция при кризи трябва да бъдат ангажирани ресурсите не само на армията, но и на обществото. Трябва да бъдат интегрирани системите за отговор на корпоративно и социално равнище. Това е доста амбициозна задача, защото включва и разпознаване на новите заплахи - т. нар. нетрадиционни, хибридни заплахи, които пречат на държавата да избира оптималните варианти за защита на собствените си интереси”, допълни Василев.

Според него е необходимо изграждането на интегриран капацитет за реакции при кризи, за да могат да се разпознават и новите заплахи пред държавата.