Камерън се подчини на Меркел относно квотите за имигранти

Британският премиер обяви, че вместо квоти, ще допуска в страната всички желаещи чужденци от ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън се подчини на германския канцлер Ангела Меркел и се отказа от плановете си да въвежда квоти за имигранти, съобщи германската преса, цитирана от trud.bg.

Меркел критикувала остро Камерън на последния Европейски съвет, че възнамерява да наруши едно от основните права в ЕС – това за свобода на движение. И недвусмислено му обяснила, че Лондон е достигнал точка, от която няма връщане, в резултат на което Берлин вече е приел намерението на Великобритания да напусне ЕС.

В резултат на този разговор Камерън направи завой в политиката си и обяви, че вместо квоти, ще допуска в страната всички желаещи чужденци от ЕС, но те ще имат право само на три месеца търсене на работа. Ако и след този период са безработни и не могат сами да финансират престоя си, ще трябва да напуснат Великобритания. Този компромис според Камерън прави плановете му “приемливи за Германия”.

Меркел все още не е коментирала промяната в позицията на Камерън. Не е ясно и дали той все още настоява Великобритания да предоговори условията си за членство в Евросъюза, преди да проведе референдум дали да остане в него.