Доц. Антоний Гълъбов: Никога не е стояла перспективата Радан Кънев да бъде премиер

Това беше използвано като средство за усилване на преговорния натиск, смята политологът

Никога не е стояла перспективата Радан Кънев да бъде следващият министър-председател на България. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” политологът доц. Антоний Гълъбов. 

„Изказването на Томислав Дончев, че от ГЕРБ са готови да подкрепят кабинет с министър-председател Радан Кънев е прийом за увеличаване на натиска по време на водене на преговори. Никой няма подобни намерения, но това е подход, който обикновено се използва за динамизиране на преговорите”, обясни доц. Гълъбов.

„Показателно в това отношение е фактът, че това предизвика обществени реакции, както и множество въпроси, интервюта и дискусии. Всъщност никога подобна перспектива не е стояла, защото ако ГЕРБ участва в правителство, това ще е правителство с министър-председател Бойко Борисов. Ако ГЕРБ подкрепя някое друго правителство, няма значение кой ще е министър-председател. Това е единственото възможно обяснение – беше използвано като средство за усилване на преговорния натиск”, посочи политологът.

На въпрос дали Радан Кънев е подходяща фигура за министър-председател, доц. Гълъбов каза, че председателят на ДСБ има сравнително кратък политически опит и по същество няма управленска подготовка. „В това отношение, независимо от факта, че има професия и собствена професионална кариера, това все още не е достатъчно за министър-председател”, допълни доц. Антоний Гълъбов.