Отиде си виртуозният гримьор Димитър Коклин

Арт и Стил

03-11-2014, 16:29

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Коклин е създавал чертите на стотици образи в киното, театъра и телевизията

На 76 години почина големият майстор на грима Димитър Коклин, съобщи сайтът ploshtadslaveikov.com.
Коклин е създавал чертите на стотици образи в киното, театъра и телевизията. Четката му е превръщала актьорите в герои в над 40 филми и сериали - „А бяхме млади", „Петимата от Моби Дик", „Боянският майстор", „Адаптация", „Денят не си личи по заранта", „Маргарит и Маргарита"... От 2000 до днес твори „лица назаем" в Шоуто на Слави, бил е част от „Хъшове" и „Каналето".

„В театъра гримьорът може да работи като скулптор, но в киното трябва да действа като живописец, защото близките планове са безпощадни", казваше приживе  Коклин.
В началото на 70-те Димитър Коклин пробва силите си в пластичния грим. Забележителна е работата му в образа на маймуна на Пепа Николова за фантастичния филм „Трета под слънцето" по Павел Вежинов. „Отливал съм цели тела от гипс и шиех козината по тях. Като залеех лицето на Пепа, тя трябваше да диша през 2 тръбички, а страдаше от клаустрофобия и в момента на втвърдяването на маската сърцето й щеше да гръмне. Изплаших се за нея", разказва неотдавна Коклин и добавя, че в американския сериал „Планетата на маймуните" такива задачи са изпълнявани от екип от 80 гримьори.

Роден е на 3 септември 1938 г. в София. Баща му е белоемигрант с аристократичен произход. Заселва се е у нас по време на Гражданската война в Русия. Димитър Коклин завършва Техникума за художествени занаяти в София. В Студията за игрални филми се записва на курс за гримьори. След приключването му печели конкурс и остава да работи в киното. Първата му самостоятелна работа е във филма „Веригата" на Любомир Шарланджиев.
Работи и в Театъра на Българската армия. Заклет левскар.