Евгения Раданова: За всяко дете е важно да има къде да спортува

Министерството осигурило 2,9 млн. лв. за премии на отличилите се спортисти

Министърът на младежта и спорта Евгения Раданова вярва, че е успяла да постигне спокойствие в своя сектор по време на мандата на служебното правителство, съобщиха от спортното министерство.

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, министъра на здравеопазването Мирослав Ненков, министъра на образованието и науката Румяна Коларова и министъра на културата Мирослав Иванов. 

„Още с встъпването си в длъжност заявих, че за мен е особено важно да запазя спокойствието на спортната общественост и тя да премине максимално безболезнено през тези трудни месеци. Вярвам, че съм успяла да го направя. Благодарение на разбирането на целия министерски съвет осигурихме и допълнителни 2,9 млн. лв., за да платим премиите на младите ни спортисти от Нанджин, както и на първите ни за годината световни шампиони от художествената гимнастика. Успяхме да помогнем и на някои ключови домакинства“, каза Раданова. 

Тя отчете и свършеното по основните приоритети, които си е поставила в началото на мандата си. 

„Предприехме необходимите мерки и процедури, свързани с ремонта и реконструкцията на Зимния дворец. Възложих да бъде изготвен одитен доклад на процедурата по обявяването на обществената поръчка. Заключенията от него бяха за извършени множество нарушения. Аз се съобразих с препоръките на доклада и прекратих поръчката. В момента тече обжалване на това мое решение. Съжалявам, че се наложи да прекратим 14 от процедурите за обектите по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" поради подадена само една оферта или липса на участник, който да отговаря на изискванията. Казвам, че съжалявам, защото независимо че по този казус имаше сериозна обществена полемика, аз съм на мнение, че е важно за всяко дете да има къде да спортува”, категорична бе Раданова. 

„Изготвихме нова програма за финансиране на домакинствата, с която да се затегне контрола от страна на министерството. Направихме сериозен анализ на досега действащата система за финансиране на спортните клубове. Мнението на сформираната работна група с представители на Българските спортни федерации, спортните клубове, Национална спортна академия и Българския олимпийски комитет е, че финансовото подпомагане на спортните клубове трябва да се извършва, чрез лицензираните спортни федерации и средствата за клубовете да се разпределят по критерии и показатели на съответните федерации. Решението как да се осъществи финансирането за 2015 г. обаче ще вземе следващият министър. Аз и моят екип изработихме и утвърдихме „Концепция за насърчаване развитието на спорта за всички“. При изработване на документа потърсихме становищата на всички ангажирани институции”, обясни министърът на младежта и спорта.

„Смятам, че тази концепция регламентира участието на всички, които би трябвало да са ангажирани с казуса и се надявам занапред тя да започне да се изпълнява реално. И не на последно място - в следствие на закъснението на Националната програма за младежта, удължихме срока за кандидатстване и проведохме информационна кампания, в резултат, на което имаме подадени рекорден брой от 182 проекта“, заяви министър Раданова. 

Служебният министър на младежта и спорта допълни, че за нея е изключително важно държавата да помогне за завършването на спортната зала в Пловдив.