Емил Радев: С повече инвестиции ще предотвратим бъдещите наводнения

Фонд „Солидарност” се активира прекалено късно, според евродепутатът

За повече яснота за потенциалните природни опасности в отделните райони на Европейския съюз и особено за повече инвестиции за превенция на природните бедствия и предимно на наводненията.

За това настоя в писмена позиция относно превенцията и управлението на наводненията на европейско ниво българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, съобщиха от пресцентъра на партията.

"България е една от държавите, които пострадаха изключително тежко след наводненията през тази година. Водната стихия помете десетки български градове, взе редица животи и остави без дом хиляди хора. Едни от най-тежките наводнения се случиха именно в и около моя роден град Варна", отбелязва още Емил Радев.

Според българския евродепутат от ГЕРБ, бедствието доказа, че нито една държава не може да се справи сама. Той коментира още, че Европейският механизъм за реакция при кризи предоставя своевременна, но краткосрочна, техническа и експертна подкрепа от другите държави-членки.

В същото време основният инструмент за обезщетение - фонд „Солидарност“, се активира едва когато е ясен размерът на щетите, което може да стане месеци след бедствието.

"За страни като България е изключително важно отпускането на средства от фонд „Солидарност“ да се базира на реалното икономическо състояние на засегнатите региони като се взима предвид и ефекта на бедствието върху хората", заявява още Радев.

В заключение, българският евродепутат от ГЕРБ отбеляза, че единствено чрез по-добра превенция могат да бъдат спасени човешки животи и намалени щетите.