Ангелкова: Правилата за разпределяне на СЕМТ разрешителните няма да се променят

Политика

03-11-2014, 14:11

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Николина Ангелкова: ЕК вярва в значимостта на автомагистрала „Хемус“ за България

Това решение се налага от обстоятелството, че в момента липства правила за създаването на регистър, поясни тя

Правилата за разпределяне на СЕМТ разрешителните няма да се променят. Това заяви служебният министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова в интервю за Агенция „Фокус”.

„Знаете, че бе публикувана за обществено обсъждане проектозаповедта, която касае разпределянето на годишните СЕМТ разрешителни за международни товарни превози за 2015 година. След като разбрах, че има някакви неясноти и въпроси от бранша по заповедта, веднага ги поканих на среща в министерството. Решението, зад което се обединихме след тази среща бе заповедта да остане в същия вид, какъвто е бил за 2014 г., без да се правят промени. Тоест отпадат новите условия, като изискването кандидатите за СЕМТ разрешителни да са вписали автомобилите си в регистъра на моторните превозни средства, както и до участие в разпределението на СЕМТ разрешителните да се допускат автомобили под наем. До момента са издавани СЕМТ разрешителни само за собствени превозни средства и такива на лизинг”, заяви министър Ангелкова.

Ангелкова поясни, че това решение се налага и от обстоятелството, че към този момент липсват правила за изграждането на регистър, защото съгласно Закона за автомобилните превози, следва да бъде създаден регистър, в който превозвачите да впишат превозните средства, с които извършват дейността си – собствени, на лизинг или наети.

„Автомобилният бранш основно изрази притеснения срещу наетите автомобили, защото според тях ако има такива, без ясни правила за вписване на данните им в регистъра, това би довело до злоупотреби”, посочи тя и добави, че след като е изслушала всички становища и коментари по въпроса, за да се избегнат подобни тълкувания и притеснения от тяхна страна, е предложила текста на заповедта и изискванията по нея да останат същите като през 2014 година. „Държа да отбележа, че в рамките на срока за обществено обсъждане, който приключва на 9 ноември 2014 г., ще бъдат разгледани всички постъпили становища, предложения и бележки по проекта на заповедта”, каза още министър Николина Ангелкова.