Велизар Шаламанов: Заплахата от Ислямска държава е заради случващото се в Сирия и Ирак

Поведението на Русия в последните няколко месеца е сред новите рискове за България

Заплахата от Ислямска държава не произтича от участието или неучастието на български граждани, а от това, което се извършва в Сирия и Ирак. Това заяви служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, предаде Агенция „Фокус”. 

Относно нуждата на България от превъоръжаване, Шаламанов коментира: „Превъоръжаването не е спешно, България повече от 25 години не е имала сериозна програма за превъоръжаване. Очакваше се да има такава програма след реформата, която приключи 2004 година. За съжаление това не се случи”. 

„Похарчиха се два милиарда без да бъде съществено подобрена бойната ефективност на армията. Сега има остра необходимост за една цялостна програма, нейното добро управление, финансиране и подкрепа от българската индустрия и наука, защото става въпрос за национална задача свързана с нашия принос към ЕС”, обясни Шаламанов. 

По думите му, това превъоръжаване не е заради Русия или Ислямска държава, а заради нови рискове, които не са отчетени в съществуващите стратегически документи. „Новите рискове са поведението на Русия. Ако мислите, че няма промяна в политиката на Русия през последните няколко месеца, аз мисля, че има сериозна промяна –анексирането на Крим, поддръжката на сепаратистите са неща, които създават сериозен риск в близост до България”, посочи той. 

Относно заплахата – Ислямска държава министърът обясни, че това е риск, който е много сериозен и не е съществувал до преди месец.

Във връзка с това кога Шаламанов, ще запознае министър-председателя с това, дали има участие на българи в Ислямска държава и кога ще бъде свикан Съветът по сигурност относно това, министърът на отбраната отговори: „Съвета по сигурност го свиква единствено премиерът на Република България. Всяка информация, която аз знам се докладва по съответния ред - тя е докладвана. Заплахата от Ислямска държава не произтича от участието или неучастието на български граждани, а от това, което Ислямската държава извършва в Сирия и Ирак”. 

На въпрос дали е вярно, че може да има повече от един български гражданин, който да участва, Шаламанов не даде точен отговор. Той обясни, че от тук нататък е въпрос на институционален подход, който е на ниво Съвет по сигурност.