Издъхна момиченцето, паднало от 2 етаж на социален дом в Берковица

Според социалните причина за трагедията е грешка на екипа в дома

10-годишната Александра, която падна от 2-рия етаж на Дома за деца с умствени проблеми в Берковица, е издъхнала в неделя вечерта в реанимацията на болницата в Монтана, пише „24 часа“. Детето беше в особено тежко състояние – черепно – мозъчна и гръдна травма. Претърпя три животоспасяващи операции, но въпреки това изпадна в мозъчна смърт.
„Грешка на екипа, който работи в дома, е причина за трагедията. Кой точно е виновникът установява полицейското разследване”, каза директорът на регионалната социална социална служба в Монтана Стефка Александрова.

Александра бе едно от петте деца под 18-годишна възраст в Берковски дом. Тя живееше в една стая с още три момиченца, едното - сестричката й Петя.
Двете момиченца трябваше да бъдат изведени в Център за настаняване от семеен тип в Плевен, но сградата не била готова.

„Усилено тече процесът по извеждането на децата от специализираната институция. Те са само пет. Останалите 40 обитатели са възрастни хора. Работещите в дома нямат право да твърдят, че са натоварени. Грижат се за пет малки деца. Не е редно да използват и твърдението, че не се справят”, подчерта Александрова. Малката Александра е от многодетно семейство. Всичките й братя и сестри живеят в институции.
„Предложихме Александра и сестра й да бъдат настанени в монтански център, защото имаме свободни места. От Агенцията за закрила на детето, разпределиха нея и сестра й за Плевен с мотива, да са по-близо до майката”, допълни Стефка Александрова.