Президентът проведе консултации с ПГ на БДЦ

Представители на ПГ обсъдиха с държавния глава актуалните задачи пред 43 НС

Президентът проведе консултации с представители на Парламентарната група на „Български демократичен център”. Кънчо Филипов, Светлин Танчев, Любен Дилов – син и Румен Йончев обсъдиха с президента Росен Плевнелиев задачи и реформи, които са на дневен ред, както и приоритетите на 43-тото Народно събрание.

Един от основните приоритети, който е най-належащ е бюджетът, който трябва сравнително бързо да бъде приет, ако не искаме държавата да е на ръба на банкрута. Темите, които поставихме са икономика, повишаване на работни места, реформи в здравеопазване и съдебна система, каза след почти двучасовите консултации при президента Росен Плевнелиев председателят на ПГ Български демократичен център (БДЦ) Светлин Танчев, предаде „Фокус“.

Не стана въпрос за формулата на бъдещото управление, защото не сме видели приоритети. Говорихме, че трябва да се разшири диалогът и президентът пое ангажимент за това. Ще подкрепим правителството при условие, че се работи за създаване на работни места и че се работи за електронизация на управлението“, заяви Танчев. Той посочи, че към днешна дата не може да каже как ще гласуват за съставянето на кабинет, защото не знаят какви са приоритетите му.

„Още след изборите сме заявили, че това кой ще е министър-председател не е най-важният въпрос. Най-важното е каква ще е програмата, която ще се изпълнява следващите четири години. Искрено се надявах, че Реформаторският блок ще има по-единна позиция, но виждаме доста различни сигнали, които произлизат от там. Имаме подходящи хора, които знаят и могат да изпълняват това, което е нужно“, допълни Танчев. По думите му, Министерство на електронното правителство ще е от голямо значение, защото това трябва да е основен приоритет, който ще изкорени корупцията и широкото чувство за безнаказаност. „Водим разговори с ГЕРБ, но все още не е така, както ние искаме да бъде – да седнем на масата и да се каже това са приоритетите, по които ще работим“, коментира още Светлин Танчев.

На президента Росен Плевнелиев казахме еднозначно, че за нас изборите не са най-доброто решение. коментира зам.-председателят на ПГ Български демократичен център (БДЦ) Румен Йончев. „Необходимо е политическо мнозинство, базирано на широка основа и дългосрочна перспектива“, заяви Йончев. Той поясни, че ще гласуват за новото правителство само и единствено ако видят, че има програма и приоритети на управлението.