Велизар Шаламанов: Процесът на превъоръжаване е стратегическата задача за България днес

Този приоритет изисква ангажимент на най-високо ниво, убеден е военният министър

Инициативи от типа на „свързана отбрана”, „свързани сили”, „интелигентна отбрана” – всичко това позволява НАТО да бъде изключително ефективна организация. Това каза министърът на отбраната от служебното правителство Велизар Шаламанов, предаде „Фокус”. „Така ли е това обаче в ЕС?”, запита Шаламанов и посочи, че ако се приеме, че ЕС допълва НАТО само с мека сила, това е едно направление на развитие на капацитета на ЕС, но това означава, че всъщност европейските страни, когато става въпрос за военна сила, която обикновено е първата при решаване на проблеми на сигурността, разчитат на НАТО. „Ако ЕС иска отделно от НАТО да има развити военни способности, това означа или да приложи успешния модел на НАТО, или да търси някакво друго решение, което към момента не е на масата”, обясни Шаламанов.

„България вече 10 години е член на НАТО и 7 години на Европейския съюз – извърши една тежка, но според мен успешна реформа в сферата на отбраната с военна доктрина и плана за реформи от 1999 година”, каза министър Шаламанов. По думите му, първата стъпка е била стратегическа – намаляване на числеността, преструктуриране, започване на процес на интеграция в ЕС и НАТО и започване на превъоръжаване и модернизация. „Проблемът е, че точно тази последната стъпка, така и не се състоя. След като не се състоя последните 10 години – най-важният стратегически избор днес за България е как да започне този процес на превъоръжаване”, подчерта Шаламанов.

По думите на министъра трябва да се разбере, кои са приоритетните способности, как да бъдат осигурени необходимите финансови средства, как максимално добре да се управляват средствата. „Програмата за превъоръжаване на една страна, която включва самолети, кораби, радари, различни оръжейни системи, планиране – е изключително сложна система. Тя не може да се случи от само себе си. Тази система изисква ангажимент на най-високо ниво”, допълни той.