Кристална лира за хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева

 

На гала концерт в събота вечер в Музикалния театър „Стефан Македонски” в София бяха раздадени ежегодните награди „Кристална лира” за ярки върхови постижения в изпълнителското изкуство. Хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева получи специалната награда на Classic FM радио по случай 20-годишния си творчески път.

Наградите „Кристална лира” се връчват за 18-та поредна година. По традиция в Деня на народните будители организаторите - Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ Радио, отбелязват върховните постижения на съвременните български будители в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство. С действията и отдадеността си към изкуството, лауреатите на „Златна лира” нееднократно са прославяли българската култура и са утвърждавали представителността на България пред света.

За 2014г. бяха връчени 15 награди в различни категории, както и две извънредни и две специални награди. Сред лауреатите са Държавна опера - Русе, Смесен хор на БНР, Ангел Заберски, проф. Владислав Григоров (валдхорна) и др.

Наградата на хор „Космически гласове” беше връчена от Васил Димитров, директор на Класик ФМ Радио. Той поздрави състава по случай юбилея му и го определи като „изключителен хор, който няма аналог. За тези 20 години ние можахме да видим, че българският фолклор в тази форма продължава да живее и остава модерен по цял свят.”

„Хор „Космически гласове” от създаването си показва, че може да бъде един съвършен инструмент. Това е била и моята мечта,” сподели Ваня Монева при получаване на наградата си. „С моите момичета на тази кръгла годишнина успяхме да реализираме няколко значими проекта - направихме четири големи световни премиери на български композитори и записахме два албума. Пожелавам на всички, които работят в това трудно време, да не спират да вярват, че изкуството е сила, че музиката носи живот. Благодаря ви за оценката, благодаря ви, че подкрепяте изкуството,” допълни още диригентът.