Венцеслав Димитров: Фалит на КТБ може да се окаже най-скъпият вариант

Има варианти за спасяване на банката, твърди икономистът

Фалитът на Корпоративна търговска банка ще струва минимум 5 млрд. лева на държавата. Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР икономистът Венцеслав Димитров. Той бе категоричен, че държавните и общинските дружества, които имат пари над гарантираните от държавата 196 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно.

Оценката на загубите от един евентуален фалит мисля, че ще възлезе на около 5 милиарда, отделно от това колко безработни ще излязат, как ще се отрази на икономиката, отделно как ще се отрази на финансовото поведение на вложителите в банките – дали няма да почнат масово да теглят парите си и да си ги държат, като ги хване страх, разбира се, тези, които имат депозити над гарантираните. Пък и тези, които имат гарантирани депозити, тази европейска директива не е транспонирана правилно в българското законодателство и за 20 дена никой не може да си вземе депозита. Така че това ще бъде един извънредно неблагоприятен старт за каквото и да е ново правителство.
Мисля, че има варианти за спасяване на КТБ, подчерта още икономистът.

Чудя се защо Иван Искров предлагаше само един вариант, ядоса народните представители, те отхвърлиха това предложение. Ако бях аз, щях да предложа няколко варианта: вариант несъстоятелност, вариант одържавяване – 100 процента, вариант 50 процента одържавяване и онова предложение, което беше направено. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант. Първо, трябва да се види каква е дупката, защото предполагам, че не е 4 милиарда.

По въпроса за спорното дружество, изразило интерес към КТБ, Димитров каза: Надеждно или не, нали дават пари. Щом искат да управляват банката и дават толкава пари, защо пък не. А беше ли надежден Цветан Василев да му дават толкова години почти еднолично да управлява банката? Аз винаги съм застъпвал тезата, че акционерите в една банка трябва да са минимум 20 души, с не повече от 5 процента и по този начин ще се контролират.

След изплащането на всички гарантирани депозити на вложителите в Корпоративна търговска банка финансовите услуги ще поскъпнат, категоричен бе Венцислав Димитров.