Проф. Чуков: Хората с име Българина в „Ислямска държава“ не са българи

Обезпокоително е, че има членове на ИДИЛ, които са избягали в Турция и чакат каналджиите да ги пренесат в България, смята арабистът

Има хора с партизанско име Българина, но те не са български граждани. Това обясни пред Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков по повод твърдения, че за Ислямска държава се сражават българи.

„Например авторитетни американски издания твърдят, че е идентифициран един българин, който е убит в Сирия. С леко изследване се оказва, че това е Салман Българина, който е бивш затворник от Гуантанамо. Той обаче е от Татарстан”, поясни професорът.
Над 15 000 души от 80 държави се вляха в редиците на „Ислямска държава”. Сред тях има и хиляди европейци – над 2000 англичани, 1000 французи, над 500 руснаци.
Според експерта по сигурността Йордан Божилов някои от тях са религиозно мотивирани, други – от средствата, с които разполага „Ислямска държава”.

Балканите също са донор на човешка сила в редиците на джихадистите. Албанците са близо 200, колкото и хората от Косово, а босненците са над 300. Смята се, че има и около 10-тина българи.
„Информация от съюзници за такива случаи е постъпвала”, заяви военният министър Велизар Шаламанов.

Според проф. Чуков обаче по-важно е, че има членове на ИДИЛ, които са избягали в Турция и чакат каналджиите да ги пренесат в България, за да получат статут.
„Това за мен е много обезпокояващо. Трябва да внимаваме, когато ги идентифицираме такива лице”, обясни проф. Чуков. Той даде още един пример.

„В Испания задържаха 8 лица, които набират ислямисти. От тях един се оказа с български паспорт. Той се казва Рамадан Реджеп. Той е роден в Русия. Предполагам, че е чеченец. Не само банатски и бесарабски българи искат да дойдат в България. Искат и такива с българско самосъзнание, които обаче са си радикални ислямисти. Не трябва да се бъркат онези ислямисти- българи и българите, които сме тук в християнска България”, заяви проф. Чуков.