Вестниците в понеделник, 3 ноември

Най-доброто от печата

03-11-2014, 07:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

И държавата се включи в цесиите на КТБ


"24 часа"
Цесии или сделки между депозанти главно с негарантирани влогове и кредитни длъжници на затворената КТБ продължават с пълна сила. Прилагат се все повече различни схеми за прехвърляне при намаляване на вземанията с от 30-50% и дори до 70%. Общата сума на тези операции вече гони внушителната сума от 1 милиард лева, съобщиха за "24 часа" отлично информирани източници.
Пред депутатите от временната бюджетна комисия квесторът Станислав Лютов определи сумата на цесиите на 700 млн. лв., но прогнозира, че най-вероятно синдиците ще признаят такива за не повече от 200 млн. лв. Той потвърди, че искания за прехвърляне има всеки ден и броят на тези сделки непрекъснато расте. Както и че в тях участвали и държавни компании и общини.
Основни участници в схемата са, от една страна, вложители, а от другата хора или фирми с кредити.


ДАНС арестува 40 митничари за рекет
"Труд"
Шефът на ГКПП-Лесово Димитър Колев е задържан при вчерашната акция на граничния пункт, научи „Труд". Зад решетките са прибрани и две смени митничари и техните началници, общо 40 души. Заради акцията пунктът остана затворен до 15 ч вчера и се изви 5-километрова опашка от тирове и автомобили.
Колев и подчинените му са прибрани по подозрение, че изнудвали граждани да им плащат, за да пренасят стоки. Прокуратурата и ДАНс работили по сигнал. Претърсени били над 40 адреса - домовете на задържаните и работни помещения в пункта. Там били открити левове, евро, щатски долари, турски лири, чиято обща равностойност се изяснява. Били проведени и разпознавания от агентите на ДАНС и прокурорите.
Колев е началник на пункт "Лесово" повече от 9 години. Родом е от Созопол, но живее в Бургас. Баща му - Марко Колев, който починал преди години, работил в Поземлената комисия към общината в Созопол.
Арестът от вчера не е първи за митническия шеф. През 2010 г. той бе задържан за участие в контрабанден канал за парфюми. Тогава до обвинение не се стигна, заради липса на доказателства.
От прокуратурата вчера съобщиха, че затварянето на пункта се наложило, тъй като били задържани митничарите на смяна. В 15 ч митническият контрол бил поет от специално формирани екипи от други ГКПП-та.


5 прасета от Дуванли се снимат с Депардийо
"Стандарт"
Два дни звездата свири на цигулка в гробищата. Купили трабанта на героя от обява за 400 лева.
Пет прасета ще изпълнят ролята на Симпи, един от главните персонажи във филма, който френският актьор с руски паспорт Жерар Депардийо снима край Пловдив. Животните са вече спазарени от екипа на швейцарско-българската продукция от стопанина им в село Дуванли. До края на снимките собственикът ще се грижи за тях, тъй като ще се включват последователно във филма. Тази седмица на снимачната площадка до Депардийо ще играе най-малкото прасенце. Постепенно обаче то ще расте и един след друг в лентата ще бъдат заснети по-големите животни. Не е ясно обаче каква ще е съдбата им, след като в края на месеца приключи актьорската им кариера. Според сценария прасенцето Симпи е подарено от близките на героя на Депардийо дядо Ваня. По този начин роднините искат да го разведрят в самотата, която изпитва след смъртта на съпругата си. Старецът така се привързва към животното, че когато за Коледа роднините решават да го заколят, той бяга с прасето далеч от дома. Преди седмица е осигурен и другият важен персонаж във филма с работно заглавие "Пътуване" - трабантът, с който Ваня и прасето бягат.


Нов грип ни погва заради затоплянето
"Новинар"
Циганското лято, което синоптиците прогнозират, че ще дойде в сряда, ще ни докара и нов вирус. Личните лекари вече предупредиха, че по-високите температури ще спомогнат за разпространението на бацила, който в момента пълни поликлиниките. Става дума за инфекция, която засяга предимно дихателните пътища, като протича с болки в гърлото, кашлица, хрема и температура. Характерни симптоми са още повръщане и болки в корема.
Неразположението трае малко повече от седмица, като острата фаза е през първите четири дни.Само в последната седмица болните са се увеличили двойно, сочат данните на епидемиолозите. Най-засегната е София-област, където са заразени над 130 души на 10 000 население. Висока е заболеваемостта и в Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Сливен и Пловдив. Затоплянето на времето според джипитата ще спомогне за разпространението на вируса.


Скандал с агресивен даскал, завел ученици на хижа
"Монитор"
Подпийнал учител налетял на бой на деца по време на екскурзия до  връх Бузлуджа. Този сигнал постъпил в полицията в Стара Загора.
В сигнала се твърди, че 48-годишен учител бил агресивен към учениците и към колежката му, която се опитала да го обуздае.
„Истината се оказа много по-различна от тенденциозно описания случай”, коментира директорът на СОУ „Васил Левски” в Девня Георги Петков. Вчера той разговарял с двамата ръководители на групата от ученици на възраст между 13 и 15 години. Това са учителят по история Венелин Ялнъзов, който наскоро е назначен в училището, и колежката му по география Гергана Георгиева.
Не е имало пиянски скандал. Никой не ме е блъскал или удрял, нито някое от децата е пострадало. Извиках Спешна помощ, защото имах високо кръвно, заявила Георгиева пред директора на гимназията. Според обясненията на преподаватели в МВР - Стара Загора, вчера сутринта учителят по история видял, че част от децата били навън и се замеряли със снежни топки. „Учителят направил забележка и след като тя е останала без последствие, той блъснал едно от децата, то блъснало друго и паднали”, обясни говорителят на полицията в Стара Загора Ваня Кръстева. Тя не коментира слухове, че  учителят, предизвикал инцидента, е употребил алкохол, докато това не се докаже с анализ на проба от дрегер.