Без ясна политическа формула не бихме се съгласили да формираме кабинет

Цената не може да бъде изпадането в зависимости

„Не бихме се съгласили на безпринципен политически формат. Не говорим за сформирането на екип от администратори, а на правителство с ясна политическа формула. Без това ние не бихме се съгласили да формираме кабинет. Цената на формиране на кабинет не може да бъде изпадането в зависимости“. Това заяви след днешните разговори с представители на Реформаторския блок евродепутатът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той посочи, че са необходими предложения от страна на Реформаторския блок – техните виждания за структура, персонален състав на Министерски съвет и секторите, по отношение на които имат готовност да носят отговорност. „Към момента това, което спира процеса по изготвяне на коалиционно споразумение, е липсата на този текст. Когато имаме предложения, преговорите могат да продължат”, допълни Дончев и поясни, че следващата необходима стъпка, за да има правителство, е коалиционно споразумение.

„Имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. След това имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на Патриотичния фронт, така и на АБВ ”, заяви  след разговорите Дончев. Той посочи, че ГЕРБ се отнася с уважение към необходимостта да протекат още вътрешни консултации, „но часовникът оттук-нататък цъка много безмилостно“.  „Ако имаме силна политическа формула, нямаме никакво основание да бавим и да чакаме. Ако ще имаме правителство, изобщо не е необходимо да се изчерпва срокът докрай. Ако има съгласие, готовност, обща воля, сме в състояние да внесем в Народното събрание предложение за Министерски съвет и по-рано от предвидения в Конституцията срок”, уточни той.

Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и член на преговорния екип на партията уточни, че се предлага на потенциалните партньори да направят допълнения към програмната декларация, не изменения. „Програмната декларация е основа на регламентиране на разбирането ни за това как трябва да се осъществи управлението“, заяви Бъчварова.

„Ако в един момент се окаже, че политическата формула 2+2, както беше наречена, или 2+1+1 е невъзможна, ако се окаже, че нямаме съгласие по механизмите, чрез които да функционира едно коалиционно управление, ако се окаже, че нямаме съгласие по отношение на конкретни фигури, ние сме максимално гъвкави, водени от нашата отговорност, включително съществува вариантът и друг политически формат – включително и кабинет с друг министър-председател. Защо не г-н Кънев? ”,  коментира Дончев.

„Друг сценарий, с друг министър-председател и друг кабинет е възможен и дори би получил подкрепа от наша страна, водени от отговорността България да има правителство, ако нямаме окончателно съгласие по отношение на политическата формула и ако нямаме съгласие по отношение на текстовете на коалиционното споразумение, които включват две основни части – механизъм за вземане на решенията и разпределение на отговорностите, в това число структура и персонален състав на Министерски съвет“, поясни Дончев. По думите му вариантът, в който има нелидерски формат на правителството,  трябва да бъде избягван. „То е краен вариант, почти толкова лош, колкото са лоши едни предсрочни избори, особено след изминалата година и половина, където сме в състояние да видим до какво водят нелидерските формати”, каза още Дончев. „Политическата логика е министър-председателят да бъде лидер, той да води министрите, всички държавни структури, оттам и целия народ към целите, които се следват. Той не може да бъде подменен с експерт, защото работата на министър-председателя не е  обезателно само и единствено експертна. Той трябва да намира посока и да убеждава другите, че трябва да отидем там”, заяви Дончев.