30 митничари в ареста след акцията в Лесово (обзор)

Основната версия е, че митничарите са рекетирали турски и български шофьори

Две смени митничари от ГКПП Лесово бяха задържани в събота вечерта. Заради акцията на ДАНС и прокуратурата пунктът бе затворен от 23:30 ч. в събота до 15:00 ч. днес. Акцията блокира границата ни с Турция и предизвика близо 5 км опашка от тирове и коли.

По неофициална информация са задържани 30-ина митничари. Арестувани са “всички от двете смени”, уточниха от прокуратурата, цитирани от "24 часа".

Акцията е стартирала на 1 ноември преди полунощ. Тя била разпоредена и координирана от главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Основната версия е, че митничарите са рекетирали турски и български шофьори. През последните месеци много тираджии от южната ни съседка се оплаквали, че на ГКПП Лесово им събират несъществуващи такси.

Местни хора разказаха, че агентите на ДАНС пристигнали внезапно малко преди 19 ч. Задържали дневната смяна, която току-що приключвала работа, и нощната, която трябвало да започне. Други митничари били изолирани в автобус, без да имат право да напускат КПП-то.

От прокуратурата обясниха, че пунктът е бил затворен, защото нямало кой да осигури митнически контрол. По-късно били сформирани екипи от други митнически пунктове.
Претърсени са 40 адреса - жилища на митничари и служебните им помещения в ГКПП-Лесово. През целия ден вървели и разпити. Агентите иззели пари в левове и различна валута - евро, долари, турски лири.

По непотвърдена информация е бил проверен и домът на шефа на митницата Димитър Колев в Бургас. Той имал жилище там, макар че фамилията му била от Созопол. Колев бе задържан през 2010 г., но само за 24 ч, заради пресечен канал за нелегални парфюми през Лесово.

Дълго време чакахме такава операция да се случи”, каза по Нова тв шефът на митниците Ваньо Танов. Той се чул с вътрешния министър Йордан Бакалов и шефа на ДАНС Писанчев.

Според Танов не може “тези хора след това да се върнат отново на работа”, както се е случвало преди. “Има над 180 човека, които бяха освободени заради корупционни практики при предишна акция и след това бяха върнати”, добави той.

“Този пункт е най-лесен, защото тече ремонт на Свиленград и голяма част от потока е насочен през Лесово”, допълни шефът на митниците.

В Окръжна прокуратура-Бургас, няма образувано дело, тъй като ГКПП Лесово е на територията на Ямболска област, заяви шефката на бургаската прокуратура Калина Чапкънова. По непотвърдена информация разследването е поето от спецпрокуратурата.