Великобритания планира нови мерки срещу европейските имигранти

Новите предложения ще бъдат изложени от премиера Дейвид Камерън в реч за имиграцията в ЕС, която се очаква преди Коледа

Великобритания се готви да предложи нови мерки, които биха попречили на гражданите на една европейска държава да се заселват в друга, ако не са си намерили постоянна работа. Те предвиждат и депортиране след три месеца на онези европейци, които не могат да се издържат сами.

Новите предложения ще бъдат изложени от премиера Дейвид Камерън в реч за имиграцията в ЕС, която се очаква преди Коледа, съобщава БНР. Те бележат промяна в досегашната позиция на управляващите консерватори, които до миналата седмица настояваха Брюксел да се съгласи да бъдат въведени квоти за броя на нискоквалифицираните европейски работници.

Тези намерения обаче бяха отхвърлени от германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че Берлин няма да допусне да бъде премахнат един от основните принципи на организацията – свободното движение на хора.

Категоричната позиция на Германия накара Дейвид Камерън да смени своята тактика. Вместо да настоява за промяна в правилата на Евросъюза, той ще поиска те да бъдат „максимално разтегнати”, заявяват пред британски медии високопоставени източници от „Даунинг стрийт”. Те добавят, че според британския премиер свободното движение на хора трябва да се тълкува само като „свободно движение на работна ръка”.

Това е била и първоначалната идея на европейската общност, твърди неназован министър.

Предполагало се е, че ще се движиш от страна в страна, ако имаш работа, а не да пътуваш с надеждата, че тепърва ще си намериш. В момента проверяваме дали можем да ограничим броя на новопристигащите само до онези, които вече са наети, посочва представителят на правителството.