Самолетът на Щайнмайер изчезна за часове от радарите

Пилотът на машината тип Ербъс 340 трябвало да заобиколи остров Борнео заради съобщения за силна буря

Самолетът на германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер изчезна за часове от радарите по време на полета си от Сеул за Джакарта тази сутрин. Едва 40 минути преди кацане пилотът успял да се свърже с наземния контрол.

Пилотът на машината тип Ербъс 340 трябвало да заобиколи остров Борнео заради съобщения за силна буря. Информацията за промяна в летателния план обаче не е била регистрирана от наземния контрол в индонезийската столица Джакарта. Това съобщи вестник „Билд”, цитиран от БНР.

Индонезийските власти погрешно уведомили посолството на Германия в Джакарта, че Щайнмайер е променил плановете си и е на път за Берлин. Такава информация обаче не били получили нито в германското външно министерство, нито в министерството на отбраната. Това силно притеснило германските власти, които така и не успели да се свържат с пилота на самолета на външния министър. Едва 40 минути преди кацането летецът успял да установи контакт със свои колеги и така недоразуменията били отстранени.

Франк-Валтер Щайнмайер е на обиколка в Азия от четвъртък. Първите дни той посети Южна Корея и от там отлетя за Индонезия.