Спешно чистят затлачени реки край Бургас след дъждовните бури

Новините

02-11-2014, 13:06

Снимка:

topn0vini.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Започва спешно обследване за корекция и почистване на реките Маринка и Отманлийска край Бургас. Коритата на двете реки са затлачени след поредицата от мощни порои в Бургаско. Над 230 л/кв.м. дъждове са наводнили града при последните валежи. Предвижда се да се изгради и нов мост в Маринка, тъй като старото съоръжение е порутено и много опасно. Това показва проверка в района след последния дъжд, който потопи града.

В резултат на интензивните дъждове от 05-06.09.2014 г. и 25-26.10.2014 г. и формирането на голяма водосборна област се е стигнало до цялостното заливане за продължителен период от време на мостовото съоръжение в Маринка, съобщи topnovini.bg. След първите дъждове от началото на септември мостът беше подкопан, парапетът изкъртен нацяло. Тогава той беше възстановен, но след пороя миналия уикенд мостът отново е потрошен, този път фатално.

При падане на нови валежи съществува голяма опасност от цялостно срутване и човешки жертви. Преминаването през моста е невъзможно. Неговото възстановяване е необосновано, защото той е с недостатъчна проводимост. Необходимо е спешно да се изгради ново мостово съоръжение, като се пристъпи към препроектиране, сочи анализ на комисията, която е обследвала съоръжението след дъжда.

Налага се да се вземат и спешни мерки по отношение на яз. „Маринка”. След пороите има поражения по язовирната стена, както и други последици, които не позволяват нормалното му функциониране. Язовирът е повреден след преливането му от високите води. Неразрушената част от короната и сухия откос на язовирната стена от прелелите води са повредени от гъста растителност. Наложително е да се възложи изготвянето на цялостно конструктивно обследване за сигурността на язовирната стена и съоръженията към нея, завирения обем, извършените дейности по осигуряване на правилната му експлоатация, осигуряване на аварийната безопасност. Да се дадат предписания за възстановяване правилната експлоатация на дефектиралите и недобре работещи системи. Ще бъде направена и оценка на степента на риска.

Предвижда се също да започне незабавно почистване на съществуващото речно корито на Отманлийска, включващо дейности като изсичане, изкореняване и премахване на обрасла растителност, храсти и дървета в участъка южно от главния път Бургас - Созопол.

Необходимо е да се предприемат и неотложни мероприятия по почистване от наносен материал и удълбочаване на коритото на реката за осъществяване на по-добра проводимост с насочване на водата по коритото й. За целта е нужно почистване в зоната на мостовото съоръжение, възстановяване на заскаляването на съществуващата подпорна стена непосредствено след моста. В резултат на интензивните дъждове и огромното количество повърхностни води, формирани от голямата водосборна област, са довели до изключително лошото състояние на коритото на р.Маринка в зоната от яз.Маринка до охранителната дига на ЛукОйл, намираща се южно от Черниците-училищното. Липсва нормална и естествена проводимост. Залети са всички прилежащи територии. Има свлечени земни маси, повалени дървета, дънери и повлечени храсти по цялото протежение. Почистването се налага предвид реалната опасност от преливане на коритото на реката, водещо до сериозни материални щети и човешки жертви при евентуални последващи интензивни валежи. За всичко това ще се похарчат близо 300 000 лева.