Илиян Зафиров: Иван Искров излъга в парламента за офертата на ЕПИК

Тези 4,2 млрд. лева не са дупка, а хипотетични загуби, заяви отстраненият шеф на КТБ

4.2 милиарда лева не са липсващи или откраднати пари. Това заяви пред Нова телевизия отстраненият шеф на КТБ Илиян Зафиров, срещу който е повдигнато обвинение за „безстопанственост”.

Според него, методиката, по която се изчисляват 4 милиарда лева липси в КТБ е специална, нова и за останалите банки ще влезе в сила догодина. „Старата методика действаше до април 2014 година и тя беше доста по-консервативна”, смята банкерът.

„В старата методика се гледаше доста по-строго на прегрешенията на банките при кредитирането. Новата методика ползва не оценка на кредитния портфейл, а доклад на одиторски фирми. По нея не се признават 80% от начините за гарантиране на отпуснатите заеми. Като обезпечение се признават само ипотеки и нищо друго”, уточни бившият шеф.

Според него, одиторите имат рамки, поставени им от Централната банка и от заданието логично се стига до цифрата от 4.2 милиарда лева необезпечени кредити, но това не съответства на международните счетоводни стандарти.

„Тези 4.2 милиарда лева не са дупка, не са липсващи пари ,не са откраднати, това са хипотетични загуби, които евентуално ще се получат в бъдеще време. Това ,че има кредити към свързани лица не надхвърлят границите на закона, това е практика на всички български банки”, твърди Зафиров.

„Специалният надзор на КТБ е в най-тежкия вариант, не позволяваха на кредитополучателите да си погасяват вноските по заемите, квесторите блокираха тотално банковата дейност”, каза още банкерът. Според него, атаката срещу банката е заради закупените от нея ценни дялове в работещи и печеливши български фирми.

Той не отрече, че има и необезпечени кредити, но допълни, че те не са много и могат да бъдат покрити от резервите на банката. Зафиров посочи и някои случаи за обезценяване на кредити по доста странен начин от одиторите, като не се признават дадени обезпечения от работещи предприятия. "Кредитът се обявява предсрочно изискуем и така на нищожна цена се придобиват предприятия и имоти", посочи отстранения шеф на КТБ.

"Иван Искров излъга в парламента за офертата на ЕПИК, активите на "Бромак" няма да влязат в смесеното дружество, предложено от Оманския фонд", каза Зафиров. Според него, това е поредната невярна информация, предоставена от гуверньора на БНБ.