Рилският манастир получи статут на национален обект

Общество

01-11-2014, 18:08

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отварят офертите за рехабилитацията на пътя Кочериново - Рила - Рилски манастир

Това е първият манастир в страната с подобен статут

Рилският манастир получи статут на национален обект след решение на Министерския съвет, съобщава „24 часа“.

„ Обявяването на Рилския манастир за национален обект е исторически важен момент“, коментира пред Фокус вицепремиерът Екатерина Захариева след церемонията по връчването на документа за новия статут на манастира на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител.Според нея, както разкриваме магистрали и пречиствателни станции и други обекти, така трябва и да обявяваме за национални обекти такива светини за всеки българин. По думите й, обявяването на манастира за национален обект ще помогне за по-доброто управление на имотите на манастира.

"Държавата също трябва да разбере, че трябва да има отношение и дълг и да помага на църквата и на манастира в частност. Рилският манастир е първият манастир, който получава статут на национален обект. Той е признат с решение на Министерски Съвет и това е исторически момент. Вече има и други желаещи, като Бачковския и Троянския манастир, ние поддържаме контакт със Светия синод”, каза още Екатерина Захариева.

Рилският манастир е първият манастир, който получава статут на Национален обект. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България. Той е символ на страната и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.