Росен Плевнелиев: Будителството е състояние на духа, което всяко поколение трябва да преоткрие

Духовността възражда и издига българския народ и от най-тъмните времена и кризи, заяви президентът

На днешния празник честваме делото на бележитите българи, съградили основата на Третата Българска държава. Изградили с търпение, с постоянство и упорит труд българската държавност и подкрепили решителни развитието на нашата нация, тези, които събудиха у народа ни чувство на гордост, че сме българи. Тези, които създадоха българската книжовна и иконописна школа, както и уникалната българска образователно- културна институция - читалището. Българските будители, които съградиха съвременна, просветна и духовно известна България. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на награждаването на акад. Стефан Воденичаров с орден „Стара планина” първа степен за заслугите му за развитието на науката в България, предаде Агенция „Фокус“.

„Днешният празник е истински общобългарски празник вече век. Създаден през 1922 година денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи”, каза президентът. По думите му, будителството е състояние на дух, което всяко поколение трябва да преоткрие и постигне за себе си, за да може да надгражда и да върви напред.
„Днес с гордост можем да кажем, че първите народни будители имат достойни последователи във ваше лице”, допълни президентът, обръщай ки се към акад. Воденичаров.