Димитър Бочев: Сянката на Костов тегне над реформаторите

Да поемеш държавната власт в момента, е като да яздиш тигър

Внушенията на цял куп политолози и анализатори, че, видите ли, правителството било вече сформирано по тайни доби в Банкя, се оказаха прах в очите. Преговорите на ГЕРБ с отделните партии продължават, тези преговори са много тромави, противоречиви, мъчителни, но имат едно безспорно достойнство -водят се по прозрачен и демократичен начин, така както това става в най-цивилизованите общества. Това говори за зрелостта на най-голямата политическа партия в България сега. Това заяви в интервю за в.“24 часа“ писателят Димитър Бочев.

Изявленията на някои хора от Реформаторския блок срещу най-голямата партия в него и лично срещу нейния лидер подкопават единството на блока, превръщат го в непредсказуем коалиционен партньор, те допринасят за неговото разединение и за хаос в общественото пространство. Тъкмо Меглена Кунева понесе най-тежки удари под кръста и то от собствените си съмишленици, понесе незаслужени обиди, бе дискриминирана на евроизборите от Костов и компания, но въпреки това тя преглътна всичко в името на по-мащабни и конструктивни национални цели.

Смятам, че егоцентризмът на Костов, неговото тщеславие нанасят сериозни поражения на Реформаторския блок.
Сянката на Костов тегне над РБ. Един наш поет беше казал, че най-тежки поражения на християнската кауза през Средновековието не са нанесли атеистите, а бездарните попове. Точно това става и днес, коментира Бочев.

Решаващият въпрос е следният - така както ГЕРБ е осъзнал, че единственият му естествен коалиционен партньор е РБ, така и РБ е крайно време да го осъзнае. И той в голямото си мнозинство вече го осъзнава - че единственият му естествен негов партньор е ГЕРБ. В случая Реформаторският блок е враг сам на себе си. Той не е заплашен от външни сили, а от вътрешни противоречия. Ако РБ позволи да бъде доминиран от деструктивни елементи, това не само ще го превърне в непредсказуем и неблагонадежден коалиционен партньор. Това ще стимулира обедняването и лумпенизирането на обществото. А това обслужва само външните и вътрешните врагове на родната демокрация.

Не мисля, че съгласието за кабинет на малцинството е провалено, има крехко съгласие и то боледува, но не неизлечимо. Те нямат или поне не би трябвало да имат принципни противоречия, ако техните конкретни политически стъпки са ръководени от общоевропейските ценности. А в тези ценности никой не се съмнява.
Аз съм консервативно мислещ човек и мисля, че двете формации изхождат именно от традиционните ценности на консервативната идея. Така че идеологически противоречия те не би трябвало да имат. По-скоро трудностите са от друг характер - една формация, съставена от 5-6 партии, ще си остане нестабилна, в нея винаги ще тлеят вътрешни конфликти, въпросът е доколко нейните ръководители ще намерят формата, мащабното мислене да поставят стратегическите си цели над тези междуособици, посочи Димитър Бочев.
Струва ми се, че Бойко Борисов и цялото ръководство на ГЕРБ осъзнават това, но друг изход няма. Да поемеш държавната власт в момента, е като да яздиш тигър. Никой не се е засилил да грабне властта, защото всяка партия осъзнава, че на фона на тази икономическа мизерия, в която тънем, властта ще бъде по неизбежност несигурна, нетрайна, разпадаща се. И ако ГЕРБ сега се наема да управлява, на какви ли не компромиси беше готов Борисов - дори да се откаже от премиерския пост. Но той трябва да понесе националната отговорност, колкото и да не му се иска. Защото да абдикира сега от тази отговорност, означава да предаде избирателите си, коментира още писателят.

Желанието на реформаторите в коалицията да се включи и Патриотичния фронт, Димитър Бочев коментира с думите: „Търсят повече стабилност в едно бъдещо правителство. Те така или иначе ще бъдат белязани от нестабилност, но отново стигаме до едно ключово обстоятелство: в политиката няма добро, има само по-малко зло. Приобщаването на патриотите е по-малкото зло, отколкото обезглавяването на държавата, отколкото отсъствие на редовно правителство“.