Проф. Милко Палангурски: Правителството трябва да е подкрепено от европейска коалиция

Животът на новия кабинет ще е до президентските избори

За да функционира следващото правителството, то трябва да е подкрепено от европейска коалиция. В нея включвам партиите, признати от традиционните европейски формации – ГЕРБ, БСП и разбира се ДПС. Това каза в интервю за Радио „Фокус” политологът проф. Милко Палангурски. 

Той обясни, че най-вероятният сценарий е през следващата година да има управление, в което отговорността да се носи от ГЕРБ и евентуално Реформаторски блок. Според него, в тази ситуация ще е нужна и подкрепата на ДПС. 

„Вероятно ще има тихомълком подкрепа и от страна на БСП при важни случаи, когато кворумът в парламента се изостри. Ето това е т.нар. европейска коалиция в пълния си блясък и функционалност”, обясни още политологът. 

Според него консултациите при президента за съставяне на Кабинет са се забавили поради невъзможността да се покаже на обществото, че е нужна подобна коалиция. „Трябваше малко време, за да прекипи изборната агитация, за да може да се обясни на хората кой и защо остава евентуално извън бъдещото управление. Обществото вече е на ясно и не би трябвало да има нови протести”, добави още проф. Палангурски. 

Той обясни и, че не може да се предвиди дали ще избухне общественото недоволство или не. По думите му, то е много променлива и чувствителна величина. 

„Миналата година то беше провокирано от едно назначение, преди това от високите сметки на тока. Утре причината може да бъде на пръв поглед невинен факт. Протести има тогава, когато обществото иска да ги използва като механизъм за натиск върху политиците”, добави още политологът. Той е на мнение, че и в момента има условия за това, въпросът е „каква ще капката, която ще прелее чашата”. 

Проф. Палангурски каза още, че е най-вероятно животът на новия Кабинет да продължи две години до президентските избори. „Не можем да бъдем големи оптимисти и да очакваме 4-годишен мандат на управление на новото правителство. Както знаете в България пълен мандат се изкарва с много труд и голямо мнозинство, което постепенно се стопява”, добави още той.