БСП иска замразяване на възрастта за пенсиониране за всички

От левицата настояват да няма промени в следващите три години

Горещата тема за това как ще се пенсионираме - с ново развитие. БСП отвърна на предложенията на служебното правителство с твърдо „не” и кардинални предложения за реформи, предаде Нова телевизия. 

Преди дни миньорите в Мадан излязоха на улицата заради вероятността от догодина и тяхната възраст за пенсиониране да нарасне. От БСП обаче и на това отвърнаха със законопроект – условията за пенсиониране да бъдат замразени още три години. 

Опасението, че в професионалните фондове няма пари, е само първият проблем пред бъдещите пенсионери. Вторият е, че миньорите могат да се пенсионират рано само до края на тази година. А от догодина, възрастта им трябва да расте. Искат си сегашното положение - без промяна на условията поне до 2017 година.

Точно това предлагат от БСП. Работещите в по-тежките първа и втора категория труд да се пенсионират при сегашните условия поне в следващите три години. И така пенсиите им да продължат да се изплащат не от професионалните фондове, а от НОИ.

Предложението подкрепиха и от дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Въпреки че според тях пари за пенсии има – дори и сега.

Поредното замразяване на условията би струвало над 100 милиона лева. 

Междувременно отлагане на срока предложиха и от ДПС. Но не с три, а с две години.

И още едно предложение на БСП. Хората, на които не им достигат 2 години осигурителен стаж или възраст да могат да се пенсионират по-рано, но срещу по-ниска пенсия. Тези предложения вече бяха отхвърлени от предходния парламент.