Румяна Бъчварова: Кандидатът за премиер е г-н Борисов

ГГЕРБ и РБ изчистили петте основни разминавания

Кандидатът за премиер е г-н Борисов. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата с Реформаторския блок, предаде Агенция „Фокус”.

Бъчварова уточни, че това е решение не е на парламентарната група, а на Изпълнителната комисия на партията и посочи, че вътрешнокоалиционните отношения ще разискват само с РБ. 

„Нашето изискване срещу което нямаше възражение беше пропорционалност на представителството. Говорим за принцип, не цифри”, заяви Бъчварова на въпрос дали са обсъдили на какъв принцип ще бъдат разделени министерските постове.

Томислав Дончев от ГЕРБ коментира във връзка с това как ще се взимат решения в коалицията, че когато се говори за механизмите на вземане на решения, в него не са предвидени каквито и да било неконституционни методи.

„Това, че днес е постигнат напредък не означава, че утре може да бъде унищожен. Ние сме в състояние да работим с най-високото темпо. Коментирано е, че възможния реалистичен срок е понеделник. За нас няма причина да не бъде”, каза още Томислав Дончев.

След срещата с реформаторите, Бъчварова обясни, че: „Оформихме профила на реформите в секторите Правосъдие, Здравеопазване, Образование и в административната реформа”.

„Успяхме да изчистим до голяма степен петте основни разминавания. И сме много удовлетворени от това, че продължихме разговора в посока изясняване реформите, които трябва да проведем. Отделните детайли, които се появиха като различия са в сферата на начина, по който трябва да бъдат реализирани, те са свързани с методите”, посочи Бъчварова.