Зеленогорски: Укрепването на общинските е от изключително значение

Приемаме посоката на децентрализация, обяви реформаторът

Укрепването на общинските финанси и реална финансова децентрализация на общините е от изключително значение. Това каза Найден Зеленогорски от Реформаторския блок след края на консултациите в ГЕРБ ,предаде „Фокус”.

Зеленогорски посочи, че и той и Томислав Дончев от ГЕРБ като бивши кметове са наясно с проблемите на българските общини. „За нас функционалната децентрализация е изключително важна. Обсъждахме варианти за стартиране на финансовата децентрализация. Ще се работи по изчистване на вариантите”, коментира той.

„Настояваме всички граждани да има равен достъп до култура на високо ниво. Утре ще имаме формулировки, върху които отново ще обсъждаме на конкретните детайли. Ние приемаме посоката децентрализация”, категоричен бе Зеленогорски.

„Декларацията се изпълнява през цели и мерки, които ще видите в управленската програма. Комисията „кой” не е била обсъждана днес”, заяви пък Меглена Кунева.

„Гледали сме предизборните си програми. Ние търсим устойчивост и устойчивостта се постига чрез правосъдие, администрация, включително и изпит, който се предполага, когато се назначават регулаторите”, заяви Кунева.

„За актуализацията не сме говорили. За съдебна система три мерки- дългосрочни със стратегия, има добри идеи. Дотук се придържаме и намираме подкрепа в програмата, която РБ има. Нашето желание е да мислим за нова Конституция”, каза още Меглена Кунева.