Парламентът връща казуса КТБ на БНБ

Изплащането на гарантираните депозити може да започне до края на ноември

Народното събрание трябва да приеме законодателни промени, които да осигурят незабавното изплащане на гарантираните депозити при условията, определени в правото на ЕС. Това решиха депутатите след цял ден дебати по доклада на БНБ за КТБ и ТБ "Виктория", предаде bTV.

По думите на Менда Стоянова от ГЕРБ, която е председател на временната бюджетна комисия в парламента, изплащането на гарантираните депозити може да започне до края на ноември.

Малко по-рано бяха оттеглени текстовете, с които се предлагаше отлагане на решението за съдбата на КТБ. Това означава, че след осчетоводяване на данните за отрицателен капитал на банката, БНБ ще е длъжна да отнеме лиценза в срок до пет работни дни. Това ще стане в първата седмица на ноември.

Министерският съвет съвместно с БНБ и КФН трябва да подготви и внесе в Народното събрание промени на законите в областта на банковото дело - законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете, решиха още народните представители.

С цел по-ефективна защита на вложителите парламентът препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица.

Със 151 гласа "за" и 7 въздържали се отпадна точката от проекта за решение, според която до 6 ноември Народното събрание трябваше да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Резерви срещу този текст изразиха БСП и Реформаторският блок. В хода на дискусията от ГЕРБ преосмислиха позицията си и се обявиха за оттегляне на тази точка от решението.

Отхвърлено беше алтернативното предложение на социалистите Народното събрание да приеме за сведение доклада на БНБ, като изрази неодобрение на действията на УС на БНБ по надзора на КТБ.

Управителят на БНБ Иван Искров посочи, че Централната банка няма разследващи функции, нито функции да възлага проследяване. Затова той предложи вместо на БНБ, да се препоръча на синдика да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица.