Петима са учителите с награди от конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище”

Номинациите за тях са на русенските ученици

Днес на тържествена церемония бяха връчени наградите от конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище“, организиран от Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“.

В навечерието на един от най-българските празници –Деня на будителите, екипът на фондацията фокусира вниманието върху учителите в Община Русе с убеждението, че именно те трябва да са будителите в съвременното общество. Беше дадена възможност  на учениците да излъчат своя фаворит сред преподавателите, достоен за званието „Посланик на свободния дух“. В рамките на конкурса бяха получени 19 номинации за 16 преподаватели от 10 училища.

Приветствие към гостите на събитието отправи зам.-кметът по Европейско развитие и председател на фондация „Русе – град на свободния дух“ д-р Страхил Карапчански, който заяви.:„За нас е важно учителската професия да бъде легитимирана като една обществена ценност, заслужаваща уважение и този конкурс е просто старт на една традиция.

Всички преподаватели, определени от своите ученици за „посланици на свободния дух“, получиха грамота за своето участие в конкурса и ваучер за книги, като признание за всеотдайния им труд.

Учениците от 3 „г“ клас на СОУ „Христо Ботев“ определиха за „посланик на свободния дух“ своята класна ръководителка Росица Александрова. От същото училище бяха изпратени и номинации за Ирина Иванова – преподавател по география и икономика и биология и здравно образование, Теодор Коцев – преподавател по психология и логика и директор на училището и Иво Братанов – преподавател по български език и литература. Те бяха номинирани от Кристина Стефанова и Цветомира Николаева от 11 „а“ клас. Г-н Братанов беше номиниран и от Джошуа Илиев от 12 „a“ клас.

8-ми „а“ клас на СОУ „Васил Левски“ предложи за „посланик на свободния дух в училището“ своята класна и преподавателка по български език и литература г-жа Даниела Николаева. Учениците от  6 „ж“ клас номинираха    г-жа Румяна Димитрова – преподавател по информационни технологии и безопасност на движението. Веселка Борисова – преподавател по математика, беше номинирана от Велислава Великова от 8 „в“ клас.  
Петя Русева – преподавател по математика и физика в Първо частно училище „Леонардо да Винчи“ беше предложена за носител на титлата „посланик на свободния дух“ от двама свои ученици - Ивелин Атанасов и Иван Падалски.

 Преподавателят по специалностите „Ударни инструменти” и „Поп и джаз пеене” в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“  Вили Икономов беше номиниран от  Благовеста Димитрова – ученичка от 6 „а“ клас.

Учениците от пети клас на ОУ „Алеко Константинов“ отличиха като „посланик на свободния дух“ своя преподавател по български език и литература Георги Георгиев.

 Шестокласниците от ОУ „Отец Паисий“ – град Мартен определиха като посланик на свободния дух в своето училище преподавателят по Физическо възпитание и спорт Илко Канатов.     
 
В края на церемонията бяха оповестени и имената на отличените от журито преподаватели, които получават награда таблет и званието „Посланик на свободния дух“.   


•    Теодора Станкова – преподавател по Английски език в СОУ за Европейски  езици "Св. Константин-Кирил Философ". Тя беше номинирана от Александра Пенчева и Камелия Ангелова от 9 „а“ клас. Теодора Станкова е пример за иновативна практика в образователната система в Русе. Организира кампуси в училище, кани английски и американски преподаватели в часовете за онагледяване на разликата между двата варианта на езика, участва в уеб конференции. Благодарение на нейните усилия през тази година деца от училището имаха възможност да се включат в международен лагер на НАСА в Турция и в Международен лагер по роботика. В своята номинация учениците на младата преподавателка заявяват, че тя „заслужава званието "Посланик на свободния дух", защото тя не само е учител с иновативно виждане за образованието в България, но на първо място е техен приятел“.

•    Виргиния Ботева - начален учител в Първо ОУ „Отец Паисий“. Тя е предложена за носител на званието от децата от II „а“ клас, на които е класен ръководител в момента. Благодарение на отличната подготовка и стимула, който им дава, учениците на г-жа Ботева печелят всяка година конкурси и състезания по математика, български език, изобразително изкуство. Мотивите на децата да номинират своята учителка са: „Госпожа Ботева е мила, добра и търпелива към нас, учениците от II „а“ клас. От нея ние научаваме много нови неща. Тя е много грижовна и усмихната, помага ни, когато имаме нужда и ни поощрява, когато се стараем. Винаги ни дава интересни домашни, които ние с удоволствие изпълняваме. Тя е наша втора майка.“

•     Даниел Кънчев – преподавател по Интериорен дизайн, Скулптура,  Изобразително изкуство и история на изкуството в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев". Автор е на множество художествени произведения, за които е отличен с престижни награди. Номиниран е за награда от учениците от 10 „д“. клас, на които преподава. Те изразяват удовлетворението си от предизвикателствата, които той поставя пред тях. Г-н Кънчев е един от инициаторите на конкурса за ученици „Еклектика в пластичното изкуство“ по проекта „ФОКУСИ-2“ , който дава на младежите  възможност да видят практическото приложение на знанията и творческите си продукти.  

•    Ася Кулева преподавател по немски език в Математическа гимназия "Баба Тонка". Предложението е на 16 ученици от 7 до 12 клас. „Ние номинираме Ася Кулева, защото тя винаги ни подкрепя и ни насърчава. Всеки от нас възприема Ася по различен начин. За някой тя е преподавател по немски език, за други е ръководител на театрална трупа „МАГИМ”, а за трети е наставник в часовете по програма "Успех". Причината поради която ние правим тази номинация заедно е, че за всеки от нас тя е на първо място приятел. С нея винаги можеш да споделиш. Дори да е изморена, Ася ще намери време да те изслуша и да те прегърне. Най-смелите мечти за нея са постижими“, пишат учениците в своето предложение. Ася Кулева е автор на редица публикации и на романа „Марципанения чехъл“. Не пести време и енергия да твори и да експериментира заедно със своите ученици, в името на тяхното развитие и на успеха.

•    Преподавателката по пиано от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Даниела Кюркчиева. Тя беше номинирана от нейните ученици Анабела Цанкова, Сиана Атанасова, Йоана Делимаркова, Николай Димитров. Изминалата учебна година за нея и нейните ученици беше изключително успешна. Благодарение на отличната си подготовка учениците й получиха много награди. Сред тях са и първите за България отличия от конкурси на „Американ протеже“ – САЩ, с участие в концерти на сцената на легендарната „Карнеги хол“. Тъй като г-жа Кюркчиева вече е получавала награда „таблет“, журито реши да й бъде връчен  ваучер за книги на стойност 100 лв., като признание за нейния всеотдаен труд.