Лиляна Павлова: БНБ се опитва да прехвърли отговорността на политиците

„Ние считаме, че има неизпълнение на функциите по банков надзор", смята тя

Лиляна Павлова от ГЕРБ заяви, че ръководството на БНБ се опитва да прехвърли отговорността на политиците.

„Всички ние седмици и месеци наред чуваме политиците да вземат решението. В същият момент управителят на БНБ каза, че няма право никой да му казва нито препоръки, нито указание, нито какво и как да прави“, заяви Павлова.

По думите й това още веднъж доказва, че независимият орган БНБ трябва да спази закона такъв, какъвто е и да понесе своята отговорност – „защо се бездейства четири месеца и защо квестурата не оздрави банката“.

„Трябва да се даде ясен отговор защо тази банка не беше оздравена и защо днес управителя на БНБ заяви, че тя не може да бъде оздравена и защо обяви, че след като бъдат осчетоводени всички тези описвания, тя ще има отрицателен резултат“, коментира Лиляна Павлова.

„Прехвърляйки обаче удобно топката на политиците казва кажете ми да спазя закона, или поемете вие отговорността за фалита на нашата банка”, посочи тя.

„Ние считаме, че има неизпълнение на функциите по банков надзор, които трябва да бъдат изпълнявани от БНБ и компетентните лица трябва да понесат своята отговорност“, смята Лиляна Павлова.