Бойко Борисов: Ако БНБ си беше на мястото, кризата с КТБ нямаше да се случи

С най-добри намерения искахме да се опитаме да оздравим КТБ, коментира лидерът на ГЕРБ

Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде Агенция „Фокус”. „По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже – колко пари ще ни струва единия или другия вариант”, заяви Борисов.

„Г-н Гечев също е прав – ако приемем точка 3 както е записана, са само добри намерения – да гарантираме вложителите. Всъщност ние гарантирайки вложителите, правим комфортен живота на банкерите. Всичко това е вследствие на това бездействие, виновно, месеци наред.
„Г-н Искров, при този крехък мир, който има между политическите партии, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши”, обърна се към гуверньора на БНБ лидерът на ГЕРБ.

Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим КТБ, коментира пред журналисти след изказването си в залата Борисов. „Чакахме г-н Искров да даде своя доклад. Неговият доклад е категоричен, че банката е в не тежко, а много тежко състояние и на практика не може да се оздрави”, посочи Борисов.

Оттам-нататък цялото това решение на бюджетната комисия няма смисъл, коментира Борисов. „Те казваха, че Оманският фонд, след като чух предложението на г-н Искров, което той изчете от тяхно име да даде държавата 2.5 млрд. лева в някое дружество, е много рисковано. Към момента не виждам смисъл да се прави каквото и да било”, обясни Борисов.