Росен Плевнелиев: Само с ясна и конкретна програма правителството ще е устойчиво

Тази програма трябва да е публична и да бъде посочено коя партия какво подкрепя

За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и да е ясно кой коя част от нея подкрепя. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”. „Ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим, че ние не откриваме колелото и топлата вода по никакъв начин. Правителства на малцинствата е имало много, големи коалиции, широки коалиции. Правителство на малцинството е една неразделна част от всяка демократична държава и система”, посочи държавният глава.

По думите му по-важното е друго – да има ясна програма за действие. „Аз съм абсолютно убеден, че няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения, декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на база само на чисто политически подход и декларации. Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна. За мен трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя”, подчерта Плевнелиев.

Според президента има нужда от реформи, които са плод на широк консенсус. „Защо да не бъдат подкрепени от повече политически партии? Всички са за административна реформа, всеки иска реформа в сектор „Сигурност”, всеки иска да имаме по-добре работещи регулатори. Защо да не се подкрепят от всички? Същевременно очевидно по някои важни въпроси ще има разногласия – данъчна политика, политика по отношение на държавните финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира. Нека и това да бъде така. В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход”, заяви президентът Росен Плевнелиев.