Русия си прибира нефтено предприятие от олигарх

Владимир Евтушенков е под домашен арест

Руски съд разреши днес на държавата да изземе акциите в "Башнефт" на холдинга на милиардера Владимир Евтушенков "Система", предаде bTV.

Самият Евтушенков е поставен под домашен арест и са му повдигнати обвинения в пране на пари именно при приватизирането на петролната компания в началото на миналото десетилетие.

Московският арбитражен съд постанови днешното си решение по искане на генералната прокуратура на Русия. Той разреши на държавата да си върне акциите в "Башнефт", притежавани от "Система", тъй като били приватизирани с нередности. Холдингът на Евтушенков обяви, че възнамерява да обжалва това съдебно решение.

"Система" притежава близо 87 процента от акциите на "Башнефт". Евтушенков е на 15-о място по богатство в Русия, като имуществото му е оценявано на 9 милиарда долара, според "Форбс", отбелязва Франс прес.

Съдебното преследване срещу него породи опасения от повторение на случая с петролния гигант "Юкос". Ройтерс определя днешното решение като поредния ход на руската държава с цел връщане на активи в жизненоважния петролно-газов сектор, разпродадени по време на бързата и хаотична приватизация през 90-те години на миналия век, последвала разпадането на Съветския съюз.