Държавата отпуска 20 млн. лв. за щетите от наводненията

България подаде заявление за финансова помощ от Фонд “Солидарност“ на ЕС

Близо 20 млн. лв. трябва да се отпуснат за преодоляване на щетите от наводненията, причинени от лошото време.

Това стана ясно след заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане проведе под председателството на вътрешния министър Йордан Бакалов, съобщиха от МВР. 

Комисията предлага на правителството да отпусне 19 910 247 лева.

За общините Бургас, Габрово, Севлиево, Велико Търново и Баните, Смолянско ще се отпуснат авансово 70% от средствата.

Останалата част ще бъде изплатена след представяне на изискващите се отчетни документи. Комисията предлага да бъдат отпуснати средства и за разплащане на разходите по преодоляване на последиците от наводненията през юни в областите Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Хасково и Софийска област. 

За общините Плевен и Родопи ще бъде предложено допълнително финансиране за обекти, които се възстановяват в момента, съобщиха от МВР.

Преди дни България подаде заявление за финансова помощ от Фонд “Солидарност“ на ЕС за възстановяване на щетите от наводненията в областите Враца и Видин.

Щетите от обилните дъждове в Северозападния район в периода 31 юли - 2 август 2014 г. са оценени на 77,5 млн. евро, се посочва в прессъобщението. Сумата надхвърля минималния праг за регионално бедствие според регламента на Фонда и е включена в заявлението за подкрепа. 

Миналия уикенд страната бе блокирана от валежи от сняг и дъжд. Няколко общини бяха в бедствено положение, сред които най-тежко Габрово и Бургас. Габрово дори поиска помощ от държавата за справяне с бедствието. В Бургас пък почина една жена- жертва на пороите.