КАТ глоби над 1400 шофьори само за ден

Пътна полиция ще засилва контрола по сигнали на граждани

След акция „Скорост” - хиляди глоби и стотици сигнали за опасни пътища. Това е равносметката на Пътната полиция, която наложи тотален контрол на скоростта за едно денонощие, предаде bTV.

За района на столичния бул. „България” са подадени най-много сигнали за рисково каране и масови нарушения на правилата. Иначе, в рамките на акция „Скорост” само за 24 часа глобените шофьори са малко над 1400. При това акцията беше публично обявена и мнозина са съобразили скоростта, за да не бъдат хванати.

Катастрофите също са по-малко, което е и най-важното.

През последното денонощие има 190 леки произшествия и два тежки инцидента. Трима души са загинали, а 25 са ранени, сочат данните на КАТ. За да се засили контрола по пътищата МВР има и нов имейл адрес, на който всеки може да подава сигнали за опасни пътни отсечки - safetyroads@mvr.bg.

Само за два дни в МВР са получени стотици сигнали за невралгични пътни отсечки. Най-много са писмата от София и масово за околовръстния път.

„Южната дъга на София е доста сериозна отсечка, където масово се превишава скоростта”, коментира Росен Рапчев от Пътна полиция.

Екипът ни засне как при разрешена скорост от 80 километра в час, край нас профучаха двайсетина коли. Шофьорите настъпиха педала веднага след като минаха край камерата.

Същата е ситуацията и край благоевградското село Усойка, посочено като район в който се кара бясно. Никой не спазва и ограничението от 90 километра в час на така нареченото "летище" край Усойка. Там шофьорите натискат педала и бързат да наваксат с времето.

Сигнали за опасни пътища са подадени още за изхода на Казанлък в посока Шипка, за пътя Русе-Никопол, където има серия инциденти. Хората настояват да се сложат камери още на шосето за Дунав мост 2 край Видин и за някои невралгични райони на Пловдив.

„Първото, което ще направим е да засилим контрола. Участъкът, ако се характеризира с превишения на скорост - ние ще мобилизираме полицейските си наряди и патрули да изкарат камерите на тези участъци”, заяви Рапчев.

Всички подадени сигнали ще бъдат анализирани, обещават от КАТ. Но дали и кога там ще има камери ще решат полицаите по места.