ГЕРБ слагат край на партийното номадство

Правят етичен кодекс за депутатите

ГЕРБ ще предложат текстове, които да сложат край на партийното номадство. Отцепниците няма да могат да сформират парламентарни групи, нито пък да се присъединяват към вече съществуващи. Това стана ясно след приключилата среща на временната комисия за изработка на правилника на 43-ото НС.

Съществени промени в правилника не се предвиждат. Единодушно бе приета опцията за основа на новия правилник да е старият. Неправителствените организации ще имат възможност да представят на депутатите своите предложения. 

До следващата сряда всички партии трябва да внесат предложенията си за това как ще работи законодателният орган. Всички предложения как ще работят депутатите ще са публични и ще се публикуват на сайта на Народното събрание.

Оказва се обаче, че проблемите при съставяне на правителство спъват и работата на временната комисия. В момента сме в хипотеза, в която все още вървят консултациите за съставяне на правителство и временната комисия ще изпита определени трудности най-малко да сформира комисиите, след като няма още сформирани министерства, коментира след заседанието председателят на комисията Красимир Ципов от ГЕРБ.

Самият той ще предложи промени по отношение на поведението на народните представители. Идеята е да се изработят определени правила, които да изиграят ролята на един вид етичен кодекс. Мисли се и по казуса с местата на 8-те заместник-председатели на президиума в пленарна зала. Оказа се, че за всички тях няма места. На ротационен принцип те ще заемат мястото си може би през седмица, на месец или на сесия.