Екатерина Захариева: Защитихме пред ЕК полицентричния модел за развитие на регионите

Участие взеха кметове и представители на 28-те общини от 4-то ниво

“Благодаря на общините за оказаната помощ при справяне с бедствената обстановка в страната след обилните валежи от сняг и дъжд през миналия уикенд”.

Това заяви вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща с Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Участие взеха кметове и представители на 28-те общини от 4-то ниво, съгласно Оперативна програма „Региони в растеж“, зам.-министърът на регионалното развитие д-р Йорданка Чобанова, зам.-главният директор на Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" Иван Попов, Марина Бракалова – зам.-министър на земеделието и храните и експерти от аграрното министерство. 

Пред представителите на местната власт вицепремиерът подчерта, че общините са се справили много по-добре в регионите с усложнена метеорологична обстановка. „ Още веднъж доказахте, че местните власти и кметовете са най-близо до хората и са в основата населението да се чувства добре. Затова съм убедена, че държавата трябва да работи така, че да подпомага общините, а не обратното“, каза г-жа Захариева.
На срещата бяха дискутирани мерките, предприети от служебното правителство по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. и преговорите с ЕК по отношение на броя на градовете, които ще могат да усвояват средства от нея. Вицепремиерът увери кметовете, че МРР е в постоянен диалог с ЕК за постигане на целите, според Националната концепция за пространствено развитие до 2030г. „Постигнахме голям успех при преговорите, защото България успя да убеди ЕК да подкрепи полицентричния модел на развитие. Така се дава шанс на малките и средните градове да се развиват“, заяви вицепремиерът. Тя допълни, че за градовете от 4-то ниво ще са допустими проекти за енергийна ефективност, подобряване на градската среда и инвестиционната активност, подкрепа за общинската социална и образователна инфраструктура. Те ще се избират на конкурсен принцип. Вицепремиерът обърна внимание, че ще са допустими проектите, които водят до решаване на демографската криза и създаване възможности за развитие на икономиката и разкриване на работни места.
Зам.-министърът на регионалното развитие д-р Йорданка Чобанова подчерта на срещата, че европейските ни партньори настояват не просто да инвестираме в градовете, а да адресираме специфични проблеми в по-малките населени места, които да доведат до запазване на младите хора, мерки за заетост , справяне с демографските проблеми, интегриране на малцинствата и др. Тя добави, че инвестициите трябва да са интегрирани и свързани.
На срещата бе представен и финансовият инструмент „Водено от общността местно развитие“. Той се приема много добре от ЕК, като мярка за подобряване на условията на живот и инвестициите в регионите.
Кметовете използваха възможността на срещата да благодарят за усилията на вицепремиера Екатерина Захариева по отношение на успешното сътрудничество и постигнатите резултати. Най-важният от тях за общините е регламентирането в методологията за определяне на финансови корекции при изпълнение на проекти, финансирани от оперативните програми.“Безкрайна е благодарността за усилията, които положихте, защото така се вкарва ред в системата, а не безкрайни дела, които ощетяват финансово общините“, посочиха от НСОРБ.